Beruházás

2021.11.08. 13:58

Sportpályával bővül a rákóczifalvai Virágoskert Óvoda és Bölcsőde

Különleges sportpályát kap a rákóczifalvai Virágoskert Óvoda és Bölcsőde. A Rákóczi úti intézmény udvarán egy 7x14 méter alapterületű, kimondottan e korosztály mozgásfejlesztéséhez tervezett sportlétesítményt építenek ki. A beruházás jól illeszkedik az óvoda tehetséggondozó programjához, hosszabb távon pedig a sportutánpótlás nevelését is segíti. A különleges pálya az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványnak köszönhetően valósulhat meg, a szervezethez az önkormányzat nyújtott be pályázatot.

Kovács Berta

Csák Csabáné intézményvezető-helyettes mutatja a leendő pálya helyét

Fotó: Nagy Balázs

Az említett Ovi-Sport Pálya magyar innováció, kifejezetten a 3-6 éves korosztály sajátosságai alapján kifejlesztett, többféle sportág művelésére alkalmas, könnyűfémhálóval fedett, 75 centiméter magas esésvédő palánkkal körbekerített pálya.

Ideális a labdarúgás, röplabda, kézilabda, kosárlabda, tenisz és tollas sportágak alapjainak elsajátítására; tartozékként kapnak is hozzá kapukat, kosárpalánkokat, valamint különböző hálókat. A pálya ideális terep ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására is. A kicsik a biztonságos esést is megtanulhatják a rugalmas, gumilapokból összeállított, aljzatra helyezett, három rétegben szőtt műfüves burkolaton.

Csák Csabáné intézményvezető-helyettes mutatja a leendő pálya helyét
Fotó: Nagy Balázs

– Mindenképp élni szerettünk volna ezzel a lehetőséggel, hiszen jótékonyan szolgálja a gyermekek testi-lelki fejlődését – hangsúlyozta dr. Túróczi Imre polgármester. – Jól illeszkedik az óvoda nevelési programjába is.

– A sportpálya nagyban elősegíti majd az udvari célzott mozgásfejlesztő tevékenységünket – nyilatkozta dr. Korpásné Horváth Ildikó intézményvezető.

– Olyan sportfoglalkozásokat tudunk ott megvalósítani, melyeket valójában már elkezdtünk a tornaszobában, ilyen például a foci. Nyilván egy udvari pálya sokkal optimálisabb teret biztosít a labdajátékhoz. Ruskó Zsolttal, a helyi sportegyesület vezetőjével már korábban egyeztettünk ez ügyben. Azt még nem döntöttük el, hogy milyen egyéb sportokat oktassunk a labdarúgás mellett.

Intézményünkben egyébként nagy hangsúlyt helyezünk a tehetségfejlesztésre, ötéves kortól ábrázolás, vers, néptánc és angol nyelvi foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, ez most a mozgási tehetségfejlesztéssel is bővülhet.

– Ezekbe a programokba megadott beválogatási szempontok alapján vonjuk be a gyermekeket, tehát nem az anyuka vagy az apuka dönti el, hogy miben vegyenek részt, de természetesen a szülők beleegyezését kérjük. A tehetséggondozás lényege, hogy támogatjuk a gyermekeket az olyan képességeik, készségeik kibontakozásában, amiben tehetségesek, a gyengeségeket pedig erősítjük, elősegítve a későbbi sikereket. A tehetségfejlesztő foglalkozásokat kidolgozott munkaterv alapján vezetik a kolléganők – mutatott rá az óvodavezető.

Dr. Túróczi Imre polgármestertől megtudtuk, a pálya felállításáról mindenestül az alapítvány gondoskodik, s jövő nyárig kell kiépíteniük.

Az Ovi-Sport Programban az óvónők egyébként tanfolyamon vesznek részt, ahol elsajátítják a gyermekek sportágspecifikus oktatásához szükséges legfontosabb alapkövetelményeket.

Az Aranycsapat tagja, Buzánszky Jenő alapította a szervezetet

A pályázatot hirdető Ovi-Sport Közhasznú Alapítványt még a Nemzet Sportolója címet kiérdemelt Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat jobbhátvédje alapította Ovi-Foci néven. A szervezet 2011 óta dolgozik azon, hogy országszerte minél több óvodában megvalósítsa az Ovi-Sport Programot.

Céljuk, hogy támogatást nyújtsanak az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, sportolásához, utánpótlás-neveléshez, így minden évben pályázatot írnak ki. Az Ovi-Sport Programot, annak elemeként pedig az Ovi-Sport Pályát 2018-ban Érték és minőség nagydíjjal ismerték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában