Zagyvarékas

2021.12.06. 11:30

Kidőlt fákról, rossz állapotú útról is szó esett a közmeghallgatáson

Az utak állapotával, fák kivágásával, a falu szemetes állapotával kapcsolatos kérdéseket kapott Zagyvarékas képviselő-testülete a múlt heti közmeghallgatáson.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Mészáros János

A fórumon jelen volt Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei igazgatója, ő válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor fogják felújítani a Csárda utat. A környékbelieket régóta foglalkoztatja az út állapota, melynek javítását hosszú évek óta kérik számon az önkormányzattól, ám ez a szakasz nem a község tulajdona.

A szakember kifejtette, hogy a felújításra fordítható pénzügyi keretről központilag döntenek. Így tehát az érdeklődők nem kaptak konkrét választ arra, hogy mikorra várható a közlekedési viszonyok javulása. Volt, aki azt panaszolta, hogy a hiányos útpadkák mentén miért helyeznek ki jelzőtáblát. Kiderült, ez a balesetek megelőzése miatt szükséges, hiszen csak így tudják felhívni az arra közlekedők figyelmét az úthibára.

A falu utóbbi időben tapasztalható szemetes állapota is sokakat foglalkoztat, a téma a meghallgatáson is felvetődött. A problémát az okozza, hogy kevés a munkára fogható közfoglalkoztatott, régebben pedig az ő feladatuk volt a település tisztán tartása. Kurucz László polgármestertől megtudtuk, korábban a „túlfoglalkoztatás” miatt egy ideig kevesebb közmunkást kaptak, most viszont a huszonegy fős keretet sem tudják feltölteni. Mint a polgármester elmondta, gyakran kritikus a munkamorál: többször előfordult, hogy egy-egy munkás reggel nyolcra bement dolgozni, aláírta a jelenléti ívet, majd fél óra múlva már ott sem volt különböző elfoglaltságra hivatkozva…

Zagyvarékas köztisztasági rendelete egyébként tartalmazza, hogy a lakosok kötelesek a portájuk előtti területet rendben tartani, erre korábban fel is szólították a helyieket. A többség viszont hozzászokott, hogy megoldott a szétdobált szemét eltávolítása.

Tavaly és tavasszal tizenöt szürke nyárfát vágtak ki a Kisszög területén, amit többen nehezményeztek. Elhangzott, hogy ez szükséges lépés volt, mivel korábban viharban, majd szélmentes időben is történt már fakidőlés. Félévszázados fákról van szó, amelyek ebből a szempontból elöregedtek. Az önkormányzat természetesen új fák ültetését tervezi. A kivágott faanyagot egyébként az önkormányzati tanyán hasznosították fűtési célra.

Körbejárták a beruházások részleteit 

A fórumon Kurucz László polgármester beszámolt a folyamatban lévő, a nemrégen elszámolt és az előkészítés alatt álló pályázatokról is. Részletezte a Tavasz, a Hunyadi, a Madách és a Zrínyi utak felújítására idén elnyert húszmillió forintos pályázatot, a kivitelezés jövőre indul. Szó volt többek között az elkészült Zagyva ökopark beruházásról, a szociális konyha építéséről és a piacfejlesztésre benyújtott, elutasított pályázatokról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában