Beruházás

2021.12.11. 06:55

Óriási hídgerendákat emeltek be a jászberényi elkerülő harmadik szakaszán

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Jászberényt elkerülő út harmadik, záró­szakaszának építése: megkezdődött a Zagyva feletti műtárgy hídgerendáinak beemelése. Jövőre már a pályalemez elkészítésével, valamint a pályaszerkezeti rétegek és forgalomtechnikai elemek építésével folytathatják a NIF Zrt. beruházásában megvalósuló projekt munkálatait.

Illés Anita

Hatalmas daruval tették a helyükre a Zagyva felett átívelő híd részeit

Forrás: NIF Zrt.

 A berényi elkerülő harmadik üteme, a 32-es és a 31-es utat összekötő, kétszer egysávos út négy és fél kilométer hosszon valósul meg – tájékoztatta hírportálunkat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Mint megtudtuk, az útszakasz a tervezési szakasz elején, a 32-es főútnál nyomvonal-korrekcióval indul, a végén pedig a meglévő körforgalomnál csatlakozik a 31-eshez.

Óvatosan emelték be a huszonkét méter hosszú vasbetongerendákat Forrás: ERDEI MIHALY / NIF Zrt.

Az új nyomvonalat érintő Gyilkos-ér I. belvízcsatorna és a Kis-Gyilkos-csa­torna közös medre felett tizenkét méter hosszú, kéttámaszú, előregyártott vasbeton tartós gerendahíd, a Zagyva keresztezésében pedig egy háromnyílású, hatvanhat méter hosszú előregyártott, vasbeton tartós gerendahíd készül. 

A NIF Zrt. arról is részleteket közölt, hogy a Zagyva feletti műtárgy hídfőinek talajnedvesség-szigetelése és háttöltése már el is készült, a közbenső pilléreken a fejgerendák szerelése befejeződött, így azok már alkalmasak a hídgerendák fogadására. A műtárgy összesen negyvennyolc, egyenként közel huszonkét méter hosszúságú, tizenhat tonna súlyú előregyártott hídgerendáit Szolnokról szállítják a helyszínre.

A beemelés után – következő lépésként – a gerendák rögzítése fog megtörténni. A gerendák rögzítése után további betonacél-szerelési munkák és geodéziai bemérések következnek. A fontos fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést két cég közösen végzi, nettó négymilliárd-kilencszázmillió forint értékben. 

A következő lépésként az elemek rögzítése fog megtörténni Forrás: NIF Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában