Beruházás

2021.12.04. 06:58

Terv szerint haladnak a bölcsődeépítéssel Mezőtúron

Gyerekeket és az idős korosztályt érintő fejlesztések valósulnak meg Mezőtúron. A Mezőtúri Református Egyházközség sikeres pályázatainak eredményeként új bölcsőde épül, valamint elkezdődött a Szendy Pál Református Idősek Otthona és a Pályi István Sportcsarnok energetikai korszerűsítése.

Rimóczi Ágnes

Az új bölcsődében már a belső szerelési munkákat végzik a kivitelezéssel megbízott cég szakemberei

Fotó: Mészáros János

– Év végéig befejeződik a beruházás, aztán kezdődhet a bútorzat beszerzése, jövő tavasszal benyújthatjuk a módosító okiratunkat a megyei kormányhivatalhoz, kérhetjük a módosított működési engedélyt. A bölcsőde jövő szeptembertől fogadhatja majd a gyermekeket – mondta el a részletekkel kapcsolatban Mihalina László, a Mezőtúri Református Egyházközség elnök-lelkipásztora.

A közel száznyolcvankétmillió forint pályázati támogatásból egy tizennégy fős kapacitással rendelkező, egy csoportszobás bölcsődei intézmény épülhet meg.

A projekt keretében az egyéni fejlesztésekhez és a működéshez szükséges eszközök beszerzése, valamint az ehhez tartozó terek kialakítása is megtörténik.

– Jó hír, hogy az épülő bölcsődével párhuzamosan megújul az óvoda is. Az egyházközség presbitériuma úgy gondolta, hogy eljött a 2013-ban átadott óvoda felújításának ideje is. Az alsó szigetelési munkákat, valamint festést tartalmazó beruházás önerőből valósul meg – tette hozzá az elnök-lelkipásztor.

Az új bölcsődében már a belső szerelési munkákat végzik a kivitelezéssel megbízott cég szakemberei
Fotó: Mészáros János

A Mezőtúri Református Egyházközség újabb pályázata keretében két másik, egyházi fenntartású intézmény is megújulhat. Nemrégiben el is kezdődött az energetikai korszerűsítés a Szendy Pál Református Idősek Otthonában, melynek állapota leromlott a megnyitás óta eltelt tizenhét év alatt. A fa nyílászárók elvetemedtek, a régi kazánok gázfogyasztása nem költséghatékony, ezért az épületet szigetelik kívülről, nyílászárót cserélnek, napelemes rendszert telepítenek, és hőszivattyús rendszerrel korszerűsítik az épületgépészeti elemeket.

Mihalina László a felújítás alatt álló idősek otthonát is megmutatta
Fotó: Mészáros János

A másik felújítandó épület a Református Gimnázium sportcsarnoka, a 2003-ban épült Pályi István Sportcsarnok. A létesítmény beltere nagy, fűtése önmagában is komoly feladat, azonban a majd két évtizede beépített fa nyílászárók elvetemedése miatt ez még inkább gazdaságtalan, és mivel az akkori építési normák nem tartalmazták az épület teljes körű fal- és födémszigetelését, ezért korántsem energiatakarékos és környezettudatos. A projekt keretében szigetelik az épületet és cserélik a nyílászáróikat. Az energetikai felújításokra vonatkozó projekt 297,12 millió forintnyi uniós támogatás segítségével valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában