Ingatlanok

2022.01.02. 19:50

A Jászkunságban is fellendült a lakásvásárlási kedv

Idén sok fiatal szerezte meg az első otthonát.

Kovács Berta

Illusztrációfotó/Shutterstock

A 2018-ban megjelent kormányzati támogatások elősegítették, hogy a fiatalok könnyebben jussanak lakáshoz vagy családi házhoz. Ennek révén megfordult a megelőző évekre jellemző tendencia, miszerint csökkent az első lakást vásárlók aránya. A kedvezményeknek köszönhetően fellendült a lakásvásárlási kedv, aki csak tehette, élt a családi otthonteremtési kedvezmény vagy a babaváró hitel nyújtotta anyagi lehetőségekkel. 

A Duna House idei értékesítési adatai alapján a fővárosban 27, vidéken 23 százalék körül alakult az újdonsült lakástulajdonosok aránya. Sarkadi Nikoletta, a Casa­NetWork szolnoki irodájának értékesítője úgy tapasztalta, hogy az első lakáshoz jutók száma idén is nőtt.

– Nagyon sok olyan támogatás állt rendelkezésre a csoktól a babaváró hitelig, amik nagyban megkönnyítették a fiatalok saját ingatlanba költözését. Jellemzően a 25-30 éves korosztály fordult meg irodánkban az első otthonuk megvásárlása kapcsán, ami nem meglepő, hiszen ők tudják kihasználni a családi otthonteremtési kedvezményeket, a babaváró hitelt. Legtöbben rendelkeztek is a jelzáloghitelhez szükséges húsz százalékos önerővel. Az is gyakori volt, hogy az önerő biztosítására vették fel a tízmillió forintos babaváró hitelt – fejtette ki az ingatlanértékesítő. 

Megkérdeztük azt is, milyen gyakran fordul elő manapság a megyében, hogy a szülők vásárolnak, ajándékoznak ingatlant a fiataloknak.

Inkább az a jellemző, hogy a vásárlást támogatják a szülők, besegítenek valamennyi összeggel.

– Vagy a hitelhez plusz ingatlanfedezetet biztosítanak, tehát a fiatalok nem csak a megvásárolandó lakást vagy házat ajánlhatják fel a hitel fedezetként, ha annak értéke kevésnek bizonyul, hanem a szülő tulajdonában lévő ingatlant is – árulta el Sarkadi Nikoletta. – Az persze majd a következő években derül ki, hogy a fiataloknak mennyire okoz nehézséget a törlesztendők fizetése, tudják-e teljesíteni a csok kapcsán vállalt gyerekszámot, milyen visszafizetési kötelezettségek terhelik majd őket. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy akinek van módja élni a támogatási lehetőségekkel, az ki is használja őket. 

Az első saját tulajdonú ingatlanvásárlások növekedésével szemben a befektetési célú vételek száma visszaesett, ami nemcsak Szolnokon volt tapasztalható, hanem országosan is. Az idei év kihívások elé állította az értékesítőket. A koronavírus-járvány ugya­nis sok esetben megakasztotta az ügymenetet – például a tulajdonos egy ideig nem akarta fogadni az érdeklődőket, vagy betegség, karantén miatt halasztódott a folyamatban lévő ügyek intézése. Nem egyszer az árak emelkedése is feladta a leckét, újra kellett gondolni a korábbi elképzeléseket.

Szolnokon jelentős mértékben drágultak az új ingatlanok

Az ingatlan.com adatai azt mutatják, az idei esztendő a fordulatok éve volt a lakáspiacon. A használt ingatlanok iránti érdeklődést lekörözte az új építésűek felé irányult figyelem. Az előbbiekre 5,5 százalékkal nőtt a kereslet, az újakra 64 százalékkal volt nagyobb az érdeklődés. A megyeszékhelyeken a használt lakóingatlanok 15 százalékkal, az újak 19 százalékkal drágultak. Szolnokon idén januárban az új lakások és házak átlagos négyzetméterára 503 ezer forint/négyzetméter volt, decemberre ez 528 ezer forint/négyzetméterre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában