Jászkunság

2022.01.10. 21:00

Őshonos halakat mentettek meg a Tiszán

A megmentett halak halgazdálkodási értéke 4-4,5 millió forintot tesz ki.

Kovács Berta

A Kenderáztató területéről kimentett pontyok egyikét mutatja Szabó Ervin hivatásos halőr

Forrás: Beküldött fotó

Az áradásokat követően a kiöntésekben visszamaradt vízben rendszeresen rekednek halak is. A folyó visszahúzódása után e kiöntésen gyorsabb-lassabb ütemben kiszáradnak, pusztulásra ítélve a kopoltyúsokat.

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a halgazdálkodási vízterületein múlt év szeptembere óta több alkalommal, több helyszínen is végzett halmentéssel összekötött ökológiai szelektív halászatokat, számolt be róla Donkó Péter szövetségi titkár. E feladatot természetesen a jogszabályoknak megfelelően, engedélyek beszerzését követően végzik, hivatásos halász bevonásával.

Az akciók során összesen 18 mázsa 25 kilogramm őshonos halat sikerült megmenteni a biztos pusztulástól és visszajuttatni az élő Tiszába; ezek halgazdálkodási értéke 4-4,5 millió forintot tesz ki. Legnagyobb mennyiségben ragadózó halfajokat, csukákat, harcsákat és süllőket engedtek vissza a folyóba, a békés halak közül pontyból mentettek meg sokat, mindenféle méretben.

Az ártéri területeken megmaradt vizekben találtak persze idegenhonos, azaz invazív fajokat is: busát, törpeharcsát, ezüstkárászt, ezekből a fajokból összesen 8721 kilogrammot távolítottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában