Biztosítottá vált a vérkészlet

2022.01.03. 06:50

Sokan adtak vért a Jászkunságban a két ünnep közötti időszakban

A 2021-es év utolsó öt napjának mindegyikén lehetett vért adni megyénkben. A Magyar Vöröskereszt szervezett akciói mellett a Szolnoki Területi Vérellátó Szolgálatnál is folyamatosan várták a jelentkezőket. A megyei aktivitásnak is köszönhetően biztosítottá vált az év elején szükséges országos vérkészlet, ami azt jelenti, hogy összegyűlt az öt napra elegendő mennyiség.

Molnár-Révész Erika

Deákné Longauer Adél igyekszik jó példával elöl járni, és amikor csak teheti, részt vesz a véradásokon, így segítve másokon Fotó: Nagy Balázs

Nagyon jó érzés, hogy ezzel segíthetek másokon 

– indokolta Deákné Longauer Adél, miért jelent meg a megyei Vöröskereszt utolsó 2021-ben szervezett véradásán, a Mária úti központban. – Belefért az időmbe, így amikor láttam a felhívást a közösségi médiában, jöttem. Rendszeres véradó vagyok, amikor csak tehetem, jelentkezek – tette hozzá. 

Az év végi leállás alatt volt időm kipihenni magam. Több mint ötvenszeres véradó vagyok. Amikor módomban áll, eljövök, hiszen jót tesz a szervezetemnek is, emellett a legfontosabb dologra, az életmentésre használják fel az itt leadott vért

 – ezt már Veress Róbert mondta, aki több mint harminc éve, a katonaság óta rendszeres véradó. 

Közben sorra érkeztek a jelentkezők a központba. Először ki kellett tölteniük egy részletes, egészségi állapotukról szóló nyomtatványt, majd a hemoglobinszint vizsgálata után vérnyomásmérésen és orvosi elbeszélgetésen is átestek, csak ezek után adhattak vért. 

Nemcsak Szolnokon, megyeszerte akcióba lendültek év végén a véradók. 

– Többéves tapasztalat, hogy az ünnepek környékén mindig nagyobb az aktivitás – felelte kérdésünkre Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének igazgatója. – Karácsony előtt és a két ünnep közötti napokon lehet arra számítani, hogy a rendszeres véradók megjelennek. Ilyenkor több kiszervezett véradást tartunk, vannak tradicionális helyszínek is. Ilyen például a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. is, ahol évek óta véradó napot rendeznek ebben az időszakban. Ez azt jelenti, hogy csak ott ötven-hatvan fő jelenik meg.

 A rendszeres véradók egyébként már tudják, hogy az ünnepek előtt, de ünnepek után is fontos hogy eljöjjenek azért, hogy feltöltsék az országos vérkészletet, és folyamatosan biztonságos legyen a beteggyógyítás 

– számolt be a tapasztalatokról. Az igazgató hozzátette: éppen ezért 2021 utolsó hetében minden nap biztosított volt a véradás valamilyen formában, ugyanis a Magyar Vöröskereszt szervezett akciói mellett a Szolnoki Területi Vérellátó Szolgálatnál is folyamatosan várták a jelentkezőket. Így egyrészt sikerült visszapótolni a karácsonykor elhasználódott vérkészletet, másrészt fel tudtak készülni arra, hogy a szilveszteri hétvégére szükséges tartalék is összegyűljön. 

Fontos lenne, hogy a fiatal korosztályt is be tudják vonzani

A Magyar Vöröskereszt a rendszeres véradók mellett igyekszik minél több új jelentkezőt is megszólítani. 

– A rendszeres véradókat általában üzenetben vagy a közösségi médián keresztül értesítjük a véradásokról, rájuk minden esetben lehet számítani, hiszen tudják, mennyire fontos, hogy legyen elegendő tartalék a gyógyításhoz, betegellátáshoz. Ám sajnos az a tapasztalat, hogy a megyében lassan, de folyamatosan csökken a számuk. Nagyon fontos, hogy minél több új véradó is jelentkezzen, főleg a fiatalabb korosztályból – hangsúlyozta Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének igazgatója. Hozzátette: ezért a 18 év feletti, vagyis az ötödik, hatodik évfolyamos középiskolásoknak rendszeresen szerveznek véradást. A felnőtteknek és a rendszeres véradóknak apró figyelmességekkel – év végén például lencsével – köszönték meg a segítséget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában