Galériával

2022.01.09. 19:55

Színes papagájok szórakoztatták az érdeklődőket Szolnokon

Hangosan csipogó és kedvesen beszélgető madarakkal telt meg a szolnoki VOKE Csomóponti Művelődési Központ földszinti terme. Az intézményben vasárnap papagájkiállítást tartottak, a madarak közül egyik a színével, míg másik a hangjával hívta fel a nézelődők figyelmét.

Forrás: Kiss János

Szakállas, Nanday, Kis Sándor papagáj vagy éppen az ara. Harminckét különböző fajta színesebbnél színesebb tollú madárral ismerkedhettek az érdeklődők vasárnap a VOKE Csomópont Művelődési Központban.

– Sok gyereknek a nimfa a kedvence, azzal fotózkodni is lehet – mondta Németh Nancy, a szervező.

A szárnyasok tartójának tapasztalatai szerint az arát inkább a színessége miatt szeretik, de a kedveltek között említette még a szenegálit is, ami egy-egy simogatás kedvéért előszeretettel dugta a kalitka széléhez a fejét. A többi állat sem tétlenkedett, csőrük és lábaik segítségével mászkáltak fel-alá, mintegy műsort adva a nézelődőknek.

– Vannak közöttük könnyen taníthatóak, akadnak, amik visszabeszélnek. A Jákó, amikor meglát köszön, a nevünket is tudja, ahogy idősödik, úgy okosodik és egyre jobban lehet vele kommunikálni, most tart harminc szónál, amit tud és ismer. Bár nem olyan színes,mint a többi fajta, így kevésbé népszerű, de nagyon jó hangutánzó, nyerít és ugat is – mesélte az állatok gondozója.

A fajták egy részét párban tartják, a különlegesebbekkel viszont nehezebb, de így is megvan a társaság, még barátságok is kialakultak.

– Van egy kisebb bandánk, őket játék csipogósnak szoktam hívni, általában, ha az egyik elkezdi, a másik folytatja, igazi hangzavart csinálnak – tette hozzámosolyogva Németh Nancy, aki gyűjteményének további gyarapítását tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában