Vadgazdálkodók etetik őket

2022.01.06. 11:25

Télen sem maradnak eledel nélkül a vadak a Jászkunságban

Bár meglehetősen enyhe a tél, a vadak etetéséről ilyenkor is muszáj gondoskodni. Nyilvánvaló, hogy főként hóban, fagyban a legfontosabb odafigyelni arra, hogy az állatok kellő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jussanak, hiszen csak így tudják megőrizni kondíciójukat. A takarmány kijuttatása a vadgazdálkodók feladata. Szerdán Nagy Rolanddal, a Varsány Vadásztársaság hivatásos vadászával jártuk körbe a környékbeli etetőket.

Kovács Berta, P. Pusztai Nóra

Nagy Roland, a Varsány Vadásztársaság hivatásos vadásza feltölti a környékbeli etetőket Fotó: Nagy Balázs

A vadgazdálkodóknak és vadásztársaságoknak nagy szerepük van abban, hogy a vadállomány átvészelje a leghidegebb, táplálékban szegény hónapokat. A téli etetés viszont azért is fontos, hogy csökkenjen a mezőgazdasági területeken a kártétel, hiszen az élelmet kereső vadak könnyen rákapnak az ősz folyamán kikelt kultúrák dézsmálására a mezőgazdasági területeken, vagy akár a kertekben. 

– Az őszi-téli etetést a jogosultak folyamatosan végzik – hangsúlyozta Kasuba András, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének titkára. – Ha enyhe a téli időjárás, akkor is ugyanúgy gondoskodni kell a vadakról. Csak ilyenkor kevesebb takarmány fogy, mivel az állatok találnak maguknak a természetben is táplálékot, és kifejezetten keresik. Szénából, szálas takarmányból ilyenkor kevesebbet kell kihelyezni, többet a szemes takarmányból, fagyban pedig a szálas takarmányból fogy több. 

Fontos, hogy odaszokjanak a kihelyezett etetőkhöz 

– A vadakat enyhe időben is etetjük, száraz- és abraktakarmányt is kihelyezünk számukra – magyarázta Hubai Imre Csaba, a Karcagi Nagykun Vadásztársaság elnöke. – Folyamatosan gondoskodunk a vadetetők feltöltéséről. Ez azért is fontos, hogy odaszokjanak ezekre a helyekre az állatok, így ne jelentsen nekik gondot hóban, fagyban sem, hogy kellő mennyiségű élelemhez jussanak. Megszokják, hogy az etetőkben mindig találnak táplálékot. Főként őzeknek, valamint nyulaknak és fácánoknak juttatunk ki élelmet. Emellett nálunk a vadászház környékén az énekesmadaraknak is van kihelyezve táplálék, napraforgómag. Az őzeknek száraztakarmányt, főként lucernát és gyepszénát viszünk, valamint őztápot, kukoricát, zabot.

A nyulaknak lucernaszénát, csöves kukoricát. A fácánok búzát, napraforgó- és kukoricaocsút, valamint szemes kukoricát kapnak. Az enyhe őszi időben kikeltek a repce- és a gabonatáblák. Így ezek közelében – főként a repce mentén – olyan etetésről kell gondoskodni, amivel minél inkább elkerülhető a vadkár. A táblaszéleken adott esetben répafélét, zöldségnövényeket is kihelyezünk a nyulaknak. A vaddisznóknak szórót létesítünk a magaslesektől ötven-nyolcvan méterre, megkönnyítve ezzel a vadászatukat. A vaddisznót folyamatosan vadásszuk, gyérítjük az állományt, hogy megelőzzük az afrikai sertéspestis terjedését 

– fejtette ki Hubai Imre Csaba. 

Nagy Roland hivatásos vadász kukoricát, napraforgót, árpát, valamint répát készített össze az apróvadaknak Fotó: Nagy Balázs

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság elnöke azt is elmondta: az időjárási viszonyok is meghatározzák az etetés módját. Fagyban a földutak melletti etetőket töltik fel, amikor enyhe a tél, nehezen járhatóak a földutak, az aszfaltos úton megközelíthető etetőkbe visznek takarmányt. 

A termények védelme is kiemelt szempont 

Természetesen a tiszajenői Tisza Vadásztársaság területén sem maradnak éhen a vadak. A társaság 170 hektár szántófölddel is rendelkezik, ahol megterem a takarmány. 

– A saját termesztésű kukorica és tritikálé mellé vettünk cukorrépát is. Az őzeknek, a nyulaknak és természetesen a fácánoknak is helyezünk ki táplálékot – nyilatkozta Puskás Béla Csaba elnök. – Az etetőket a hivatásos vadászok folyamatosan ellenőrzik, és ha kieszik a vadak a takarmányt, azt mindig pótolják. 

Több mint húsz etetőért felel a Varsány Vadásztársaság. 

Az enyhe időjárás miatt viszont kevesebb feladat hárul a vadászra. A munkát már nyár végén elkezdik, hogy télre az állatok is megszokják a takarmány helyét. 

Rendszeresen járok ki a területre, és ellenőrzöm az etetőket. A könnyebbség a kiszórt mennyiségen látszik, egy keményebb télen kétszázötven kiló takarmányt is kihordunk, most ennek töredékére számítunk 

– mondta Nagy Roland hivatásos vadász.

 A szakember szerint míg nem esik le legalább öt-tíz centiméter hó, addig nincs értelme szálas takarmány kihelyezésének, az őzek szívesebben csemegéznek a földeken, vagy legelik le a rügyeket, levelet, kérget. A vadkárok megelőzése viszont a társaság feladata. 

Kemény télen, ha nincs kihelyezve takarmány, az állatok a mezőgazdaságnak okoznának károkat. Megrágcsálnák a repcét, ami akár a nagyobb vadak bélgyulladásához is vezethet. Ha nincs elegendő táplálék, az őzek el is vándorolnának. A nyulak viszont, mivel ragaszkodnak a területhez, inkább éhen halnának 

– sorolta az etetés elmaradásának következményeit. 

Már az építmények alakja megmutatja, hogy kisebb vagy nagyobb vadak ellátását végzik az adott helyről. 

– Fontos, hogy amennyire lehet természetes alapanyagokból készüljön, ez például nem a legideálisabb, hiszen a teteje pala – mutatott körbe. – Egyébként négy lába van, ez alá szórjuk be a magokat. Mögötte van egy tároló a sónak, ami az ásványi anyagokat biztosítja az erdei állatoknak. 

Nagy Roland vadgazdálkodóként úgy véli, az állomány számontartása miatt fontos lenne a hóesés és egy keményebb tél, arról nem is szólva, hogy a hűvösebb idő a példányok minőségre is kihat. 

Következményekkel járhat a szakszerűtlen etetés

A téli vadetetésnek tagadhatatlan pozitívumai ellenére lehetnek negatív hatásai is. Ilyen például, hogy az állatok túlságosan hozzászoknak, így függeni kezdenek a mesterséges etetéstől. Az etető környékén egy helyre tömörülő állatok között könnyebben terjednek a betegségek és a paraziták egyaránt. A takarmányért pedig olykor versengeni kezdenek, ami egymás közötti harcba csaphat át. Ezért kiemelten fontos, hogy ezt a feladatot szakemberek lássák el, akik folyamatosan felügyelik a vadállományt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában