Galériával és videóval

2022.02.13. 06:55

A Kolbi barátok nyerték az aranykolbásztöltő díjat Jászberényben

Egy év kényszerszünet után szombaton végre újra együtt mulattak a kolbászimádók Jászberényben. Az ötödik Jász Kolbásztöltő Fesztivált most új helyszínen, a JP Arénában rendezték meg, ahol fergeteges bulihangulatban több mint hatvan csapat mérte össze gasztrotudását.

Illés Anita

Forrás: Pesti József

A Jászság egyik legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye Alattyánról indult 2017-ben. Az évről évre egyre több látogatót vonzó program országos hírnévre tett szert, így idővel kinőtte a jászberényi Bercsényi úti sportcsarnokot. A pandémia miatt tavaly nem rendezhették meg a fesztivált, ezért a szervezők rendhagyó formában, hagyományteremtő szándékkal szárazkolbász versenyt hirdettek, ami idén már beépült a programba.

A kolbásztöltő versenyen ezúttal is baráti társaságok, családok, civil szervezetek és munkahelyi közösségek gyúrtak, daráltak és tekertek. A jó kolbászhoz a megfelelő alapanyagok és fűszerek mellett egy nagy adag lelkesedést és vidámságot is hozzáadtak. A rendezvényt Pócs János országgyűlési képviselő és Budai Lóránt polgármester nyitotta meg, mindketten felhőtlen szórakozásra, jókedvre biztatták a résztvevőket. 

A kiváló hangulatról a torokszaggató házi pálinka és a Pezsgő Zenekar is gondoskodott. 

Ottjártunkkor a csapatok már javában darálták a húst, gyúrták a tölteléket. A legtöbben hagyományos, magyaros ízvilágú kolbászt készítettek, ám akadtak különleges fűszerezésű finomságok is. A Kolbászbűvölő Anyuk asztalánál igazi kulináris ritkaság készült, mégpedig a „kutyaorrával kiszimatolt erdei bűvölete”, azaz a Gomb’Ász. A kolbászbűvölők nem csak szarvasgombás finomságokkal kényeztették a látogatókat, hanem kulturális csemegével is. – Krúdy Gyula egyik nagy kedvence volt a tarhonyás kolbász, de emellett a kevésbé ismert citromos kolbászért is odavolt, amit külön neki készítettek Pilis városában – avatott be az ínyenc író gasztrokalandjaiba Utasi Hajnalka író, költő.

A jászberényi Töpörtyűk csapata első alkalommal jelentkezett a kolbásztöltő versenyre. Mi a jó kolbász titka? – kérdeztük.

– Mindig remek a hangulat a fesztiválon, ezért úgy döntöttünk, hogy idén benevezünk. Fontos, hogy megtaláljuk a zsír és a hús megfelelő arányát, valamint az is, hogy ne legyen száraz a kolbász, amit szívvel-lélekkel kell elkészíteni – mondta Gulyás Mária. A Jóbarátok szerint a csapatszellem is meghatározó, a kolbászkészítés folyamatába mindenki beleteszi a legjobb tudását.

Nem csak a Jászságban népszerű a rendezvény, hiszen a Szögedi Betyárok immár harmadik alkalommal jöttek el Jászberénybe. – Már nagyon vártuk, hogy újra itt legyünk. Ez a fesztivál számunkra a barátkozásról szól, mindig új arcokat ismerünk meg. Az eredmény nem számít, a közösségi élmény a lényeg – vélekedett Domokos Mihály.

A zsűri nehéz helyzetben volt az értékeléskor. 

Először szemügyre vették a kolbászokat, majd az ízvilágra fókuszáltak. Ezenfelül pontozták a csapat és asztal megjelenését, sőt, a mulatozást is. A díjátadón több kategóriában hirdettek eredményt. A legjobbnak járó aranykolbásztöltő vándordíjat a Kolbi barátok csapata nyerte. Józsa Tamás és Böndi Attila csapata a fesztivált ezúttal két naposra szervezte meg új helyszínen, a JP Arénában. Már pénteken hajnal háromig tartó bulival várták a látogatókat. Szombaton este pedig a Kowalsky meg a Vega együttes adott nagykoncertet, valamint fellépett Spigiboy és a Newik.

Az V. Jász Kolbásztöltő Fesztivál eredményei:

1. Kolbi barátok

2. Nono-therm

3. Mindent töltünk csapata

Különdíjasok:

Legmulatósabb csapat: Rocky-Röfi Team

Legszebb asztal: Kóbor betyárok

Legjászosabb kolbász: Kolbi betyárok (Heves megyéből)

Szakmai különdíj: Gerőcs Kerámia

Szárazkolbász verseny eredményei:

Sertéskolbász kategória:

1. Jankovics Kitti

2. Ferencsik Gyula

3. Szögedi Betyárok

Vadkolbász kategória:

1. Boros és Fiai

2. Szántai Ferenc

3. Banai Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában