Jegyzet

2022.02.12. 13:00

A velős csont

Szathmáry István

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Bizonyára sokan emlékeznek a Krúdy Gyula egyik írásából készült film örökbecsű jelenetére: Latinovits Zoltán szertartásos kettősére a velős csonttal. Az én korosztályom számára, akik a hatvanas, hetvenes évek táján kezdtünk házon kívül is ismerkedni a terített asztallal, ilyen élvezet legfeljebb a filmvásznon létezett. 

Magam legalábbis nem emlékszem hasonló, külön tányéron kellő körítéssel feltálalt ínyencségre. 

Persze, nagy a világ, mindenképpen akadtak a hazai vendéglátásnak ebben a visszafogott korszakában, a Vegetával turbózott csontleves és a jó lisztes rántások idején is az össznépi szürkeséget túlélő helyek. Akkor sem haltak ki teljesen a konyha avatott művészei, csak éppen nem kedvezett nekik az idők járása. 

Volt, ahol derengett még valami a boldog békeidők sokáig csak emlékekben élő, gyomrot melengető visszfényéből. 

Számomra például a régen jobblétre szenderült Alföldi vendéglő volt ilyen a szolnoki Magyar utcában, ahol a szerény külső mögött meglepően jó étkek várták a betérőket. Másoknak máshonnan lehetnek hasonló szórványos emlékei, de azt nyugodt lélekkel mondhatjuk, hogy ez a már ködbe vesző kor nem volt éppen bensőnket kényeztető idő. 

Szerencsére közben jó ideje itt is megindult a feltámadás. 

Aki bírja zsebbel, és ízlése is van hozzá, újra felfedezheti magának azt a legendás világot, ahol még egy velős csont is bevonulhatott az irodalmi halhatatlanságba, mert a saját műfajában önmaga volt a megtestesült tökéletesség.

Nevezze be a kedvenc Törzshelyét, akár vendégként, akár tulajdonosként!

Jelölési időszak: 2022. február 1- február 14. 

Milyen helyeket lehet jelölni? 

Minden olyan helyet, ami a szívéhez közel áll, ahol mindig szívesen látják, és a társaság és a sztorik épp olyan színesek, mint a választék.

Hogyan jelölhetem kedvenc Törzshelyem?

A részletekért és a jelentkezésért kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában