Gazdaság

2022.02.03. 19:55

Alkatrészeket, élelmiszert és gépeket is exportálunk a Jászkunságból

Megyénk gazdasága – különösen az ipargazdaság – fellendülőben van az utóbbi években, és ezt a felfutást a koronavírus-járvány sem tudta érdemben visszavetni. Számos terméket nemcsak a hazai piacra, hanem a világ különféle országaiba is készítenek, külföldi tulajdonú vállalatok hazai gyárai mellett teljes egészében magyar tulajdonú cégek is.

Kovács Berta

Az ír tulajdonú McHale Hungária Kft. kilencvenöt százalékban exportálja speciális mezőgazdasági gépeit. A világ több mint ötvenöt országába küldik a szolnoki üzemében gyártott termékeiket Fotó: Mészáros János

Fotó: Mészáros János

Érdemes pár konkrét példát is említeni, hiszen jelentős világpiaci eredményekkel büszkélkedhetünk. Íme, a teljesség igénye nélkül néhány példa!

Első körben mindenképpen szólnunk kell a CLAAS Hungária Kft.-ről, mely 1997 óta működik Törökszentmiklóson, az egykori Mezőgép jogutódjaként. A vállalat a hazai mezőgazdasági gépgyártás fellegvára.

Ám sokan nem is sejtik, hogy legfőbb termékével milyen jelentős világpiaci pozíciót szerzett ez a cég. A 2002–2003-as évektől kezdve ugyanis itt gyártják a világ összes(!) kombájnvágóasztalát.

Emellett készülnek vágóasztal-szállítókocsik és úgynevezett ferdefelhordók is. Mezőgazdasági gépek azonban nem csak ott készülnek.

A szolnoki McHale Hungária Kft. is ilyen területen érdekelt, gyárában főképp bálázó­gépek készülnek. Az ír tulajdonú, speciális mezőgazdasági gépeket gyártó vállalkozás kilencvenöt százalékban exportálja termékeit, a világ több mint ötvenöt országába. Megyeszékhelyünk egyik kiemelt vállalata a Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft., melynek tevékenysége közismert: a Stadler az egyik legnagyobb svájci beruházó Magyarországon, a vállalat nevéhez fűződnek többek között a magyar vasútvonalakon újonnan megjelent emeletes motorvonatok is, de a szolnoki üzemben gyártják a kocsiszekrényeket a cég FLIRT és GTW típusú járműveihez, melyeket aztán a Közép- és Kelet-Európa piacokra küldenek. Járműipari beszállítóként is fontos szerep jut szűkebb hazánk cégeinek, különösen a Jászságban.

A Thyssenkrupp cégcsoport Jászfényszarun működő gyáregységében hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket, valamint elektromechanikus kormányszervókat gyártanak a nemzetközi autóipar számára. A szolnoki Eagle Ottawa Hungary Bőrgyártó és Kereskedő Kft. pedig szarvasmarha nyersbőrt dolgoz fel csúcstechnológiával, és készít belőle neves márkájú gépkocsikhoz – Mercedes, Audi, BMW járművekhez – üléshuzatokat.

A biciklizés szerelmesei egész biztosan jól tudják, hogy Tószegen komoly mennyiségű kétkerekű készül. A holland kerékpárgyártó vállalat hazai leányvállalata, az Accell Hunland Kft. Európa legnagyobb elektromos kerékpár gyártóbázisa.

A több mint húsz éve családi vállalkozásként induló karcagi SZIMmetria Kft. ma már növényolajprések egész családját exportálja, főként Amerikába.

A szintén karcagi Weld-Impex Termelő és Kereskedelmi Kft. száz százalékban magyar tulajdonosi háttérrel hazánk legnagyobb hegesztő- és plazmavágó gépgyártó cége. Évente több ezer berendezést gyártanak és értékesítenek külföldre is – exportálnak többek között Ausztráliába és Új-Zélandra.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkező megye vagyunk, így az agrártermékek, élelmiszerek kivitele is jelentős térségünkből. Például a sertés vágásával, feldolgozásával foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő kunhegyesi Nagykun-Hús Kft. termékei is ismertek külföldön. Exportra főként Romániába, emellett Szlovákiába, Lengyelországba, Csehországba és Németországba értékesít a húsipari vállalat.

A KALL Ingredients Kft. pedig egy magyar tulajdonú társaság Tiszapüspökiben. Európa legmodernebb kukoricafeldolgozó üzeme, évi ötszázharmincezer tonna hazai kukoricából készít izocukrokat, édesítőszereket és egyéb alapanyagokat. Árbevételük több mint felét az export adja. 

A kivitel bővítésére kell törekedni

– Mivel kis ország vagyunk, a további fejlődés kulcskérdése az export további dinamikus bővítése – hangsúlyozta dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Jelenleg ott tartunk, hogy árbevételünk körülbelül ötven-ötvenegy százaléka megy exportra. Ez megbecsülendő érték, de ha tovább akarunk lépni előre, a kivitelre kell koncentrálni, mivel a belső piac nem növekszik. Ezért nagyon fontos,hogy a külpiacokon teret nyerjünk, amihez elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjunk a változó igényekhez, kihívásokhoz, mivel külföldön a minőséggel, határidő-érzékenységgel, egyre keményebb árversennyel is meg kell küzdeni – tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában