Szolnok

2022.02.17. 06:30

Állati eredetű fehérjék nélkül is teljes lehet az étrendünk a szakember szerint

Érdekfeszítő előadással várta látogatóit a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár a minap. Varga Balázs írót, táplálkozási tanácsadót hívták vendégül, aki a növényi táplálkozásról és a fehérjék kérdésköréről beszélt.

Köllő Judit

Varga Balázs minden hiedelmet ledöntött az úgynevezett „fehérje- mítosz” kapcsán

Forrás: Köllő Judit

A szakember minden hiedelmet ledöntött az úgynevezett „fehérjemítosz” kapcsán, ugyanis állítása szerint egyszerre lehetünk egészségesek és izmosak állati eredetű fehérjék nélkül is.

– Nagyon magas a krónikus megbetegedések száma, ezért a megszerzett tudásommal szeretnék segíteni ezek megelőzésében – szögezte le a táplálkozási tanácsadó.

– Hiszek abban, hogy a betegségeknek elébe mehetünk, ehhez azonban az kell, hogy mindenki számba vegye a táplálkozási szokásait. Máig számos olyan készítménnyel találkozhatunk a boltok polcain, melyeket „fitt vagy sport” címszóval adnak el, miközben ezek legfeljebb csak nyomokban fedik a valóságot.

A szakértő szerint sokan etikai okokból kifolyólag választják a vegánságot, ugyanakkor ennél sokkal többről van szó.

– Nem szeretném senkire sem ráerőltetni a vegán étrendet, csupán fontosnak tartom kihangsúlyozni a jótékony hatásait. Aztán mindenki döntse el maga, hogy ez belefér-e az életébe, vagy sem – folytatta Varga Balázs.

– Napjainkban folyamatosan emelkedik a húsfogyasztás világszerte. A legmagasabb számokat Európa mellett Kína produkálja. 

Nem árt tudni, hogy az állati eredetű ételek gyulladáskeltő hatással bírnak, valamint negatívan befolyásolhatják a vérkeringést is. 

– Ezzel szemben számos kutatás bizonyítja, hogy a magas antioxidáns tartalmú növényi eredetű ételek fogyasztásával megelőzhetők bizonyos krónikus – mint például rákos, szív- és érrendszeri, illetve neurodegeneratív – betegségek, vagy a 2-es típusú diabétesz, csontritkulás.

Ezért beszélnünk kell ezekről a tényezőkről, hogy mindenki tisztában legyen a rendszeres húsfogyasztás esetleges káros hatásaival – nyomatékosította Varga Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában