Videóval

2022.03.04. 13:58

Hamarosan „révbe ér” a Jászsági-főcsatorna fejlesztése

Gazdafórumnak adott otthont csütörtökön a jászberényi Szatmári Rendezvényház. Az eseményen a megye agrárgazdasági helyzetéről, a földterületek védelméről, valamint a jászsági öntözőcsatorna fejlesztéséről egyaránt szó esett.

Hartai Gergely

Fotó: Pesti József

A mai fórumunk fő célja, hogy a gazdatársadalom jelenlegi helyzetére irányítsa a figyelmet, valamint hogy kialakítsuk közös jövőképünket. Célkitűzésünk továbbá az is, hogy az elkövetkezendő öt esztendőben megfelelően fel tudjunk készülni az uniós követelményekre – kezdte mondandóját a program előtti sajtótájékoztatón a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. 

 

Hubai Imre Csaba elmondta, a szervezet kiemelt feladatának tekinti a gazdatársadalom összefogását, szakmai irányítását. A megyében jelenleg 32 falugazdász tevékenykedik, a központi irodában pedig tízen végzik munkájukat. A Jászkunság ugyanakkor mintegy 19 ezres kamarai taglétszámot tudhat magáénak.

– Falugazdászaink tevékenysége kiemelkedő, hatékonyan el tudják látni feladataikat. Térségünk lehetőségeit illetően általában elmondhatjuk, hogy kimondottan agrármegye vagyunk, ahol főként őszi búza, napraforgó, repce, szója és takarmánynövények termesztése folyik – folytatta az elnök. 

Majd hozzátette, a kamara kiemelt figyelmet fordít az ifjú gazdák felkészítésére. Ezt a kezdeményezést erősíti, hogy a közelmúltban alakult meg a fiatal gazdák megyei szervezete.

Hubai Imre Csaba beszédében arról is szót ejtett, hogy a kamara a koronavírus-járvány idején is derekasan helytállt, ahogyan az Ukrajnából érkező menekülteknek szintén igyekeznek segítséget nyújtani. Korábban 51 karitatív szervezetnek juttattak el búzalisztet, a menekülteket pedig élelmiszeradományokkal támogatják.

Magyarországon a vidék jelenti a gazdaság erejét. Évekkel ezelőtt az első és legfontosabb programunk az volt, amikor azt hirdettük, hogy „magyar földet a magyar gazdáknak”. Nem kis kihívás volt ennek elérése, hiszen több ezer hektárt „bitoroltak” külföldiek 

– vette át a szót a Jászság országgyűlési képviselője. Pócs János álláspontja szerint többen közülük nem a minőségi termelésben és az élelmiszeralapanyag-ellátásban voltak érdekeltek, hanem a támogatások felvétele volt elsődleges számukra.

 

– Olyan egyedülálló pályázati formát vezettünk be, mint a diverzifikációs pályázat. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az időjárás vagy egyes piac körülmények miatt az adott évben versenyképtelenné válnak a mezőgazdaságból élők, akkor legyen olyan lehetőség számukra, ami a talpon maradásukat segíti – emlékeztetett a honatya.

Pócs János szerint a térség jelenlegi legnagyobb agrárgazdasági programjának, a jászsági öntözőcsatorna kialakításának ügye immár révbe ér. 

Az első szakaszt már átadták, március 8-án pedig Nagy István agrárminiszter indítja el a főcsatorna Jászapátiig tartó szakaszát.

A csütörtök esti fórumon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is felszólalt. Mint mondta, 2010-ben egy meglehetősen depresszív gazdasági környezetben élt az ország, azóta azonban sok minden megváltozott. 

– Ma 2,5-szer nagyobb termelési értéket állítunk elő egy hektáron, mint tíz évvel ezelőtt. Ez óriási előrelépés. Sikerült emellett egy olyan földtörvényt megalkotni, ami lehetetlenné tette, hogy külföldiek nagy méretekben vásároljanak földet – fogalmazott.

Győrffy Balázs előadásában hangsúlyozta, a kamara nagyban hozzájárult az elmúlt években történt fejlesztésekhez, melyek a vidék felemelését célozták. Elég, ha a családi gazdaságokról szóló törvényről vagy az új adózási rendszerről beszélünk, amely alapvetően adómentessé tette a mezőgazdasági tevékenységet – összegezte gondolatait a kamaraelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában