Tisza

2022.03.01. 11:25

Nemsokára eléri Szolnokot az Üstökös, a jeladóval ellátott PET-palack

Ez év január 7-én a tivadari híd közepén egy magányos Petkalóz tőle igen szokatlan dolgot cselekedett. Éveken át a téli fagy és a nyári hőség ellenére serényen szedte a PET-palackokat a Tisza árteréből – csuklottak is azok, akik azt a vízbe hajították –, aznap viszont maga is így tett.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Nagy Balázs

Beledobott egy palackot egyenesen a fősodorba, és ami még meglepőbb, bűntudat helyett, reménnyel teli szívvel követte tekintetével, amíg azt Szép Szőke Szerelme el nem vitte azt a látóhatáron túl... Ha most egy mese íródna, valahogy így kezdődhetne az Üstökös története. És ahhoz, hogy megértsük hősünk indítékait, be kell nézzünk kicsit a kulisszák mögé. Mindez azonban már a valóság.

 

A Tiszai PET Kupa munkatársai, önkéntesei, aktivistái közel tíz éve azon dolgoznak, hogy mentesítsék a Tisza árterét a hulladéktól. A folyómentő, környezetvédelmi mozgalom tagjai kezdetben a Felső-Tiszán nyári vízitúrával egybekötött szemétszedő verseny keretében hódoltak szenvedélyüknek, majd egyre jobban terjesztették ki tevékenységüket, mind térben, mind időben. Mára egy nemzetközi összefogásban működő, a Tisza majd’ teljes hosszát lefedő, önkéntesek százait megmozgató akcióvá nőtte ki magát a projekt.

Hiába, a jó példa ragadós, aki belekóstol a Petkalózok életbe, az örökre rabul esik

– foglalja össze röviden Vészity Katalin.

Sokak szerint függőséget okoz, aminek talán az is az oka, hogy az elszántság kreativitással párosul, ami rendkívül inspiráló. Naponta születnek az újabb ötletek csapaton belül, és állnak az ügy mellé cégek, akik innovatív megoldásokkal segítik a munkát. Az együttműködések pedig fantasztikus eredményeket hoznak. Az a bizonyos pet palack, ami Tivadarnál a vízbe került is egy ilyen koprodukció eredménye

– folytatja az Üstökös történetét a rákóczifalvai székhelyű Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki maga is elkötelezett Petkalóz.

 

– Célunk, hogy a lehető legtöbb hulladékot emeljük ki, majd újrahasznosítva visszajuttassuk azt a folyóra valamilyen hasznos formában. Így készülnek a versenyekre épített pethajók, így készült már plasztikladik és plasztikkajak, valamint lebegő kikötők. Ahhoz, hogy a hulladékgócokat megtaláljuk, megfelelő kutatómunkára van szükség. Ennek egyik része az ártér monitoring, amikor az önkéntesek a folyó mindkét partját végigjárva térképezik fel az általuk csak pet-bányának hívott pontokat – számolt be a tevékenységük részleteiről Katalin.

 

A kutatómunka másik részének főszereplője pedig Üstökös, a jeladóval ellátott pet palack, amit néhány héttel ezelőtt a Tiszába hajítottak. A palackban lévő jeladót a Waterscope Zrt. kifejezetten a PET Kupának alkototta, fejlesztette. A negyedik generációs technológia vezeték nélküli adatgyűjtést és adatátvitelt tesz lehetővé, ezáltal a Tiszta Tisza Térképen folyamatosan nyomon lehet követni az útját, ami megmutatja a hulladékkal terhelt hordalék terjedését.

Ahol Üstökös megakad, elidőzik ott egészen biztosan találunk hozzá hasonló palackokat, egyéb hulladéktorlaszt, felhalmozódást. Ezekre a helyekre érdemes akciót szervezni, amibe bekapcsolódhatnak az érintett folyószakasz menti települések is

– emeli ki az elnök.

Üstökös egyébként alig egy hét alatt háromszáz folyamkilométert tett meg, és január közepén a Kiskörei vízlépcsőnél érzékelte a jelet a megfigyelő rendszer. Ez persze nem volt meglepő, hiszen a Tisza-tavon lévő műtárgy hatalmas mennyiségű hordalékot tartóztat fel, aminek nagy része műanyaghulladék. A Petkalózok egyik bázisa épp ezért ott, a téli kikötőben van, és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság segítségével kitermelt hulladékot helyben válogatják, bálázzák, tisztítják és küldik a feldolgozó üzemeknek.

Ahogy sejteni lehetett, Üstökös nem magányosan ringatózott Kisköre partjainál, több tonna hulladék között „rejtőzött”. Mint megkülönböztetett figyelmet élvező „műanyaghulladék”, amnesztiát kapott. A Kötivizig munkatársai kiemelték, majd Epres Attila színművész, tiszteletbeli Petkalóz egy plasztikkajakról engedte újra útjára immár a vízlépcső másik oldalán. Azóta rója a folyamkilométereket, elérte térségünket, és hamarosan eléri Szolnok partjait

– teszi hozzá végül Vészity Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában