Galériával

2022.03.27. 06:40

Tavaszköszöntő városnapot tartottak a kenderesi Horthy-ligetben

A kenderesi Horthy-ligetben tartott tavaszköszöntő városnapot a MAGOSZ és a Kenderesi Gazdakör szombaton A magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program 11. évfordulója alkalmából.

Daróczi Erzsébet

Forrás: Daróczi Erzsébet

– A magyarok kenyere jótékonysági program keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogat határon innen és túl. Kenderesen rendezték meg 2014-ben a magyarok kenyere gabonájának első megyei ünnepélyes begyűjtését – idézte fel Farkas István gazdaköri elnök.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a kenderesi gazdák mindig kivették részüket a munkából, ha segíteni kellett a bajbajutottakat.

– Csak körbe kell nézni, milyen erős ez a közösség, aki ilyenkor a tavaszi munkák kezdetén ilyen gyönyörű rendezvényt szervez a gazdáknak. Kívánom mindenkinek, hogy élvezze ezt a mai napot, segítse a kenderesi és a magyar gazdákat, hiszen rajtuk múlik Magyarország jövője. Határunk mellett háború zajlik, a legfontosabb, hogy béke legyen, hogy az asztalon ott legyen a mindennapi kenyerünk, amit a magyar gazdák megtermelnek. Ehhez kívánok mindenkinek jó egészséget és sikeres évet – mondta a képviselő.
 

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke is felidézte a 2014-ben Kenderesről indult megyei Magyarok Kenyere Programot, ahol jászkunsági gazdálkodói 56 tonna liszttel segítették a magyar családokat határon belül és túl, hogy senki ne éhezzen, ne maradjon senki mindennapi friss kenyér nélkül. 

Az, hogy azóta is megtehetjük ezt, s biztosított az élelmiszer ellátásunk, azt gazdáinknak és az erős agrárgazdasági kamarának is köszönhetjük. A pandémia alatt és a háború kitörése óta látjuk a globális ellátási láncok veszélyt hordoznak magukban, felértékelődik a helyi, a megyei, a járási a települési ellátás. 

– Ezért a gazdálkodókon a szokásosnál nagyobb figyelem van, elképesztően nehéz időszak előtt áll Magyarország élelmiszergazdasága. Akkor tudjuk megvédeni az eredményeket, ha összetartunk, ha a vidék elfogadja a segítő jobb kezet, amit a kormány nyújt annak érdekében, hogy felzárkóztassa a vidéket az európai uniós átlag 100%-ára, hogy biztonságban legyen az élelmiszertermelés, az emberek ellátása, ezáltal a nemzet fennmaradása. Nekünk fontos Kenderes, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fejlődés töretlen legyen. Ehhez szükség van a gazdák összefogására és ilyen rendezvényekre, ahol számítunk és számíthatunk egymásra – hangzott el.

Házi Margit Marianna, a Fiatal Gazdatagozat elnöke szerint is különösen nagy jelentősége van az összefogásnak.
 

– Eljött az idő, hogy példát véve őseinktől, összefogjunk, célokat tűzzünk ki magunk elé, hogy amit a gazdák 2010 óta elértek, azokért egy emberként kell küzdenünk, nem engedhetjük meg, hogy ezekért nekünk fiataloknak újra kelljen harcolni. A Magyarok Kenyere Program is kiváló példa arra, hogy összefogva képesek vagyunk bármit elérni. Bizonyítsuk be, hogy mi fiatalok képesek vagyunk összefogni, hogy számíthatnak ránk, amikor minden magyar jövőjéért kell mozgósítani erőinket – kérte az elnök.  

– Büszkék vagyunk arra hogy, Kenderesen tudunk egy emlékező ünnepséget tartani. Horthy kormányzó maga is nagyon sokat tett a magyarság érdekében, ebben a parkban ma az emlékét is tiszteljük. Ez a tavaszváró rendezvényünk bizalom az év iránt, azzal együtt, hogy sok nehézség előtt állunk, de úgy gondolom ezeket le tudjuk küzdeni helytállásunkkal, lehetőségeinkkel – hangzott el Hubai Imre Csaba, MAGOSZ megyei elnöke zárszavában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában