Videóval

2022.04.21. 19:55

Bolívia ezer arcát mutatja be a szolnoki tárlat

Varázslatos világ tárul fel azok előtt, akik a Damjanich János Múzeum földszinti kiállítótermébe látogatnak. A „Bolívia színei” elnevezésű kiállításon a távoli ország kultúrájába pillanthat be a nagyközönség. A hangulatos országmustrát latinos zenékkel, köztük az El Condor Pasa és a Taka Takata című dalokkal nyitották meg kedden.

Hartai Gergely

Fotó: Hartai Gergely

– Ha Bolíviáról beszélünk, az átlagembernek nem sok minden jut az eszébe. Tudjuk, hogy az Andok egy része itt húzódik, és az ország lakosságának nagy hányada indián. Gyermekkori olvasmányaimból felsejlik a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, a Titicaca-tó – idézte fel a keddi megnyitón a dél-amerikai állam sajátosságait az intézmény igazgatóhelyettese. 

Kovácsné Dr. Kaposvári Gyöngyi kiemelte, a Damjanich János Múzeum a Szolnoki Utazás Kiállításhoz már évek óta kapcsolódik. Ezeken az alkalmakon rendszerint az éppen aktuális tablókiállításukat mutatják be az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, valamint interaktív programokat kínálnak az érdeklődőknek. Idén azonban úgy gondolták, saját berkeikben hívnak életre egy különleges mustrát.

A „Bolívia színei” című tárlat első látogatóit ezután a szolnoki Tourinform iroda vezetője köszöntötte. Bárándiné Nikolényi Edit elmondta, Bolívia sokak előtt ismeretlen hazánkban, hiszen a Peru és Brazília közé ékelődött államot csak kevés magyar turista keresi fel. 

– Az itt található Titicaca-tó, amelyről képeket is láthatnak a kiállításban az érdeklődők, tizenháromszor nagyobb a Balatonnál, és huszonöt folyó ömlik bele. Összesen negyvenegy szigettel rendelkezik, melyek zömében lakottak. 

A tárlat tehát egy különleges helyre kalauzol bennünket, ahol a bolíviai kultúrát és hagyományokat egyaránt megtapasztalhatjuk

– taglalta az irodavezető.

A földszinti kiállítótérben ezt követően a tárlatot összeállító Halasi Éva osztotta meg gondolatait hallgatóságával. Mint mondta, a helyszínen saját festményeit is megtekinthetik a látogatók. 

– Közel négy évet éltem Bolíviában. Először 1976 és 1978 között kisbabámmal és bolíviai férjemmel tartózkodtam ott. Aztán hazajöttem Magyarországra. A családom fele viszont odakint él, már bolíviai állampolgárok – tette hozzá.

Halasi Éva rámutatott, a térség iránt érdeklődő turisták inkább Peruba mennek, Bolíviába kevesen jutnak el. 

– Akárhányszor kint voltam, magyarokkal alig találkoztam. Számunkra ugyanis rendkívül nehéz megszokni a mostoha klímát. A főváros, La Paz, ugyanis a világ legmagasabban fekvő fővárosa, 3800 méteres tengerszint feletti magassággal bír. Ezt pedig igencsak megsínyli a szervezetünk. A klimatikus viszonyok elsősorban az emésztőrendszerre és a légzőszervekre vannak rossz hatással – tudtuk meg.

A megnyitón egyebek mellett az is elhangzott, hogy a dél-amerikai állam 36 különböző kultúrával és nyelvjárással rendelkező indián törzs otthona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában