Beruházás

2022.04.26. 19:55

Föld alá vitt kábelekkel védik a túrkevei túzokokat

Három éve kezdték el a munkálatokat az áramszolgáltató működési területén.

Munkatársunktól

Fotó: Mészáros János

Folytatja a túzokok védelméért végzett munkáját az OPUS TITÁSZ Zrt. A társaság újabb, több mint hat kilométer hosszú szakaszon viszi föld alá a villamos vezetékeket a védett madarak élőhelyein, Túrkeve és Dévaványa között. A szakaszon a középfeszültségű légvezeték bontási munkálatai befejeződtek, a földkábelezéshez ötszáznegyvenmilliós beruházás valósult meg az előző években.

A munkálatok elengedhetetlen részeként két alállomást és két transzformátorállomást építettek át, valamint egy középfeszültségű kapcsolóállomás is létesült – tájékoztatott az OPUS TITÁSZ Zrt. Az áramszolgáltató működési területén 2019-ben kezdődtek meg a munkálatok a túzokok védelméért. 

A program célja a Túrkeve és Dévaványa közötti, mintegy tizennyolc kilométeres szakasz villamosvezeték-hálózatának föld alá vezetése. A túzok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállataként a hazai természetvédelem egyik jelentős szimbóluma is, így a megóvásukra irányuló tevékenységek kiemelt jelentőséggel bírnak a cég számára. 

A hálózat átalakítására azért van szükség, mert a túzok az egyik legnagyobb röpképes madárként jellemzően alacsonyan repül, és nehezen tud repülési irányt változtatni, így nagyobb a kockázata annak, hogy oszlopoknak, illetve a légvezetékeknek ütközik. 

A túzokvédelmi projekt indulását követően két alállomás átépítése, valamint a légvezetékek földkábelre cserélése valósult meg három és fél kilométer hosszú szakaszon. A program következő fázisában a társaság szakemberei további mintegy hét kilométeren helyeztek a föld alá huszonkét kilovoltos, középfeszültségű földkábeleket, emellett két transzformátor- és egy középfeszültségű kapcsolóállomást is létesítenek a tervek szerint. 

Az áramszolgáltató vállalat közleményében hozzátették: a madárbarát villamosvezeték-hálózat kialakításának munkafolyamata annak az elsődleges szempontnak a figyelembevételével történik, hogy az átépítés során az ellátásbiztonság zavartalanul, folyamatosan fennmaradjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában