Galériával

2022.04.27. 17:32

Katasztrófát imitálva mutatták be a mentőkutyák munkáját Jászberényben

A mentőkutyák világnapja alkalmából április utolsó vasárnapján kitárta kapuját a Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőkutyás kiképzőbázisa Jászberényben. A látogatók bepillanthattak a romkutató, személykereső kutyák kiképzésébe, izgalmas munkájába. Sokakat vonzott a vasúti és légi katasztrófa helyszínét imitáló műromnál tartott bemutató.

Illés Anita

Dobák László és kutyája, Abu is részt vett a mentőkutyás tréningen. Fontos, hogy az eb jól motiválható legyen a feladatokra Fotó: Pesti József

Minden év április utolsó vasárnapján ünneplik a mentőkutyák világnapját. A koronavírus-járvány miatti hosszabb kihagyás után idén újra nyílt napot szervezett a Kutyákkal az Életért Alapítvány Jászberényben. E jeles nap alkalmából a Borsóhalmi úton található mentőkutyás kiképzőbázison jártunk, ahol gyerekzsivaj, kutyaugatás, vidámság uralta a teret, és minden figyelem a négylábú hősökre irányult. 


A bátor, speciális feladatokra képzett ebeknek sokan köszönhetik az életüket. Az alapítvány önkéntesei és mentőkutyái évről évre segítik a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját eltűnések, szárazföldi, valamint légi katasztrófák esetén. Eddig több mint négyszáz családnak segítettek felkutatni eltűnt hozzátartozóját. Vajon hogyan készítik fel a kutyákat az éles bevetésre? Milyen a jó mentőkutya? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők. Az egyik állomáson Dobák Lászlóval beszélgettünk, aki Abu nevű airedale terrier fajtájú kutyájával tréningezett­. 


– A mentőkutya alkalmasságának alapvető feltétele a jó egészségi állapot és a stabil idegrendszer. Ezenfelül fontos az is, hogy ne legyen agresszív, ne ijedjen meg, és motiválható legyen a feladatokra. Tapasztalatom szerint területkutatásra alkalmasabb egy kicsit lassabb, nyugodtabb, megfontoltabb kutya. Elengedhetetlen, hogy a gazda minél jobban ismerje négylábúját, hiszen éles helyzetekben előfordulhat, hogy nem ugatással, hanem eltérő viselkedéssel jelzi, hogy talált valamit. Az eb kiképzése először az etetésen alapul, hiszen különféle feladatokhoz kötjük a jutalomfalatot – avatott be a részletekbe Dobák László. 


A nyílt nap szakmai programjában a rom- és terepkutatás rejtelmeivel is megismerkedhettek a kutyabarátok. A bázison nemzetközi viszonylatban is magas színvonalú romterületet alakítottak ki az elmúlt években. Legközelebb csak Ausztriában, Franciaországban és Angliában vannak hasonló műromok. A kiképzőbázist egyébként folyamatosan fejlesztik, nemrégiben konténer oktatótermekkel bővült. 


Nemzetközi bevetésünk már nagyon régen volt, a hazai bevetések száma évente harminc körül van – felelte érdeklődésünkre Szabó Gábor, a Kutyákkal az Életért Alapítvány elnöke. – Legutóbb, március elején egy negyvennyolc éves depressziós hölgy eltűnésével kapcsolatban kérte segítségünket a jászberényi rendőrkapitányság. Két személykövető kutya segítségével találtuk meg a hölgyet, még mielőtt nagyobb baj történt volna – tette hozzá. Megtudtuk azt is, hogy a szakmai tevékenységet rendszeresen gyakorolják, hetente legalább kétszer találkoznak. Ahhoz ugyanis, hogy a nemzetközi színvonalnak megfelelő képzési szintet fenn tudják tartani, rendszeres tréningekre van szükség. 
A kiképzőbázis jelenlegi fejlesztésének célja az oktatás feltételek javítása. Egy több mint száz négyzetméter alapterületű, százfős konténer oktatótermet hoztunk létre, ahol a jövőben az elméleti oktatást szeretnénk tartani. A huszonötmilliós projektet a támogatók adományaiból valósítottuk meg – emelte ki az alapítvány elnöke. 
 

Segítik az ebek örökbefogadását 

A rendezvényt gyerekprogramok, ugrálóvár, pónilovaglás és a Jászárokszállási Önkéntes Tűzoltóság bemutatója ­színesítette. Ezenfelül örökbefogadó napot tartottak, hiszen az alapítvány állatmentéssel is foglalkozik. A gyepmesteri ­telepek munkájának kiegészítéseként a speciális mentésre­, rehabilitációra szoruló kutyák mentését, ápolását végzik, és igyekeznek nekik gazdit keresni. Kovács Lilla önkéntestől­ megtudtuk, hogy jelenleg tíz kutya vár örökbefogadásra. Ottjártunkkor már egy kutyus gazdára talált. A mentett ebek állatorvosi vizsgálatáról, oltásáról­ és csippel történő ellátásáról a szervezet gondoskodik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában