A királyok sportja

2022.04.10. 11:25

Miklósról indulva kaphat újra lendületet a megyei sakkélet

A királyok sportja, amely ráadásul jócskán növeli az iskolai teljesítményt, mégis egyre kevesebben sakkoznak. Egy elkötelezett törökszentmiklósi család éppen ezért ingyenes szakköröket, iskolai és nemzetközi versenyeket szervez. Céljuk, hogy megyénk ismét felkerüljön az ország, majd akár a világ sakktérképére is.

Molnár-Révész Erika

A Szalóki család mindent megtesz azért, hogy a sakk újra népszerű sportág legyen. Képünkön dr. Szalóki Árpád (balra), Domán Ilona és ifj. Szalóki Árpád, aki korcsoportjának egyik legjobb versenyzője ma Magyarországon Beküldött fotó

Küldetésünknek érezzük, hogy a gyermekünk jó példájából kiindulva, felpezsdítsük a sakkéletet. Úgy érezzük, itt, a városban már sikerrel jártunk, így elkezdtünk megyei szinten is gondolkodni – mondta céljaikról az édesanya, Domán Ilona. A törökszentmiklósi Szalóki család hosszú hónapok óta minden erejével igyekszik tenni ezért, ingyenes szakköröket, versenyeket rendez.– Az Ipolyi Arnold Művelődési Központ biztosítja számunkra a helyiséget, ahol a fiam és férjem tartja a kezdő és haladó szakköröket. Emellett én óvodásoknak tartok rendszeresen iskolai előkészítéssel egybekötött sakkfoglalkozást – tette hozzá. Ezenfelül a családfő, dr. Szalóki Árpád e-mailben már többször megkereste a helyi iskolákat, hogy népszerűsítse a sportágat. 


Az interneten találtam egy kiváló videót, ami hat percben összefoglalja a sakk hasznosságát. Ezt próbáltuk terjeszteni az oktatási intézmények felé, de nem igazán voltak rá vevők. Még tavaly decemberben küldtem a törökszentmiklósi iskoláknak egy felhívást, miszerint díjmentesen rendezünk náluk sakkversenyt, ha kérik, de egyedül a Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskolája, és megkeresésünkre a Bethlen Gábor Református Iskola válaszolt rá – mesélte csalódottan. 


Pedig a tavaly novemberi, művelődési központban rendezett rapid nemzetközi sakkversenyüket hatalmas érdeklődés kísérte. Csaknem százan jelentkeztek a megméretésre, zömmel versenysakkozók, de akadtak amatőrök is. A versenyt azóta márciusban megismételték, szintén nagy sikerrel és tetemes létszámmal. 


Sajnos egyre kevesebb gyermek választja ezt a sportot, a régi sakkozók pedig belefáradtak, beleöregedtek a gyermekek felkutatásába. A sakk rétegsport, nem olyan népszerű és látványos, mint például a foci. Ráadásul aki komolyabban akar foglalkozni vele, annak tisztában kell lennie azzal, hogy anyagi, idő- és energiabefektetéssel jár. Nem lehet egyik pillanatról a másikra megtanulni, hosszú évek és folyamatos gyakorlás kellenek hozzá. Aki jól akarja csinálni, számos kudarc éri, elbukik, de utána elérhet sikereket. Erre meglehetősen kevés gyermek és szülő hajlandó, hiába a sok-sok pozitívum, amivel jár, például a magas stratégiai és összetett kognitív gondolkodás – fejtegette Ilona. 


A Szalóki család ennek ellenére sem adja fel. Most arra készülnek, hogy a megyeszékhelyen is megrendezzenek egy nagyszabású nemzetközi versenyt, mégpedig a Szolnok Opent, június 16–19. között a Garden Hotelben. 


A Szolnok Open keretein belül rendezzük meg az idei Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyéni Sakkbajnokságot. A nemzetközi versenyen tizennégy díj nyerhető el, emellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Sakkszövetség kioszt még tizenkét díjat a megyei versenyzők között – részletezte dr. Szalóki Árpád. Mint mondta: amellett, hogy ez Szolnoknak is kiváló reklám lenne, a verseny nem csak a profizmusról szól. Ugyanis mindeközben harminc amatőr egy külön teremben, rapid versenyen méretheti meg magát. Az esemény különlegessége, hogy a zárónapon negyven szerencsés jelentkező Seres Lajos nagymesterrel játszhat majd egy szimultán partit. A versenyre továbbra is várják a nevezéseket.

Arra készülnek, hogy a megyeszékhelyen is megrendezzenek egy nagyszabású nemzetközi versenyt

Fiuk példája is segíti a küldetésüket

A Szalóki család rengeteg időt, energiát és nem kis összeget feccöl abba, hogy a sakk visszanyerje korábbi presztízsét. Ez a célkitűzés Miklóson egyre inkább megvalósulni látszik. 


Valamilyen szinten megtérül a befektetett munka – erkölcsi, mintsem anyagi értelemben. Törökszentmiklóson ugyanis a megye többi településéhez képest aktív sakkélet zajlik. Ehhez lehet, hogy kellett fiunk, ifj. Szalóki Árpád példája is, aki korcsoportjában jelenleg az ország első tíz játékosa közé tartozik, egészen magas élőpontszámú versenysakkozó. Volt iskolájában, a Kölcseyben talán az ő sikerei miatt is viszonylag magas az iskolai háziversenyre jelentkezők száma – vélekedett az ifjú sakktehetség édesanyja, Domán Ilona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában