Szolnok

2022.04.03. 17:35

Rajzpályázattal és vetélkedővel okosították fiataljainkat vizeink megóvására

A Víz világnapjához kapcsolódó programok, rendezvények, ünnepi események felelevenítésekor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy élővizeink egyre szennyezettebbek. Továbbá, hogy az egyre hosszabb csapadékmentes időszakok miatt már vízhiánnyal is kell számolnunk. Erről is beszélgettünk Lovas Attilával, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVÍZIG) vezetőjével.

Mészáros Géza

A „Térségünk, a Közép-Tisza” elnevezésű hagyományos víz világnapi vetélkedőjét a szolnoki NEFAG Erdei Művelődési Ház és Vadaspark területén rendezték meg. Fotónk a Fiumei úti iskolásokat örökítette meg Fotó: Mészáros János

A szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ első emeleti kamaratermei mellett április 18-ig tekinthetők meg a gyermekek Víz világnapja kapcsán készített rajzai. Huszonegy intézményből közel háromszáz alkotás érkezett óvodásoktól, általános és középiskolásoktól arra a képzőművészeti pályázatra, melyet a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szolnoki Területi Szervezete hirdetett meg fiatalok számára. 

A pályázat az idei jelmondat, a „Felszín alatti vizek: láthatóvá tenni a láthatatlant” alapján a felszín alatti vizek témáját ölelte fel, amit az alkotó gyerekek különböző technikákkal jelenítettek meg. 

A zsűri huszonnyolc rajzot díjazott, az alkotóik a minap vehették át az elismeréseket az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megrendezett díjátadón. A gyerekeket egy hatalmas víz világnap feliratú torta is várta, melyből jóízűen falatoztak.

 

A Magyar Hidrológiai Társaság Szolnoki Területi Szervezete további programot is szervezett: idén is megrendezte a „Térségünk, a Közép-Tisza” elnevezésű hagyományos víz világnapi vetélkedőjét Szolnokon, a NEFAG Erdei Művelődési Ház és Vadaspark területén. A résztvevő csapatoknak öt állomást kellett teljesíteni.  A fiatalok nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel teljesítették a kihívásokat, miközben „láthatatlanul” információkat kaptak környezetünk és vizeink állapotáról. Ám hogy miként állunk vizeinkkel, arról Lovas Attila, a KÖTIVÍZIG igazgatója számolt be hírportálunknak. 

Mint elmondta, de testközelből érzékelhetjük is nap mint nap, az élő környezet szomjazik. 

Hosszú idő után a napokban ugyan hullott eső, azonban mind inkább csapadékhiányos időszakokra kell felkészülnünk. A KÖTIVÍZIG kiemelt mérőállomásainak adatai alapján térségünk a regisztrált 4,6 milliméternyi csapadékkal – 1963 után – a második legszárazabb januárt tudhatja maga mögött. Szolnokon 3,7 milliméternyi csapadék érte a felszínt, de riasztó Tiszasüly esete, ahol egyáltalán nem esett eső vagy hó, amelyre még nem volt példa. A legtöbb havi csapadékot Mezőtúron mértek, 12 milliméterrel. Szolnokon januárban 0,8 Celsius-fokos havi átlaghőmérsékletet jegyeztek fel, amely két fokkal magasabb a sokéves első havi átlagnál. A legmelegebb újév napján volt, pontosan 15,2 Celsius-fok, a leghidegebb pedig 9-én, amikor –14,2 fokig hűlt le a levegő.
 

 

Január után februárban is folytatódott a rendkívüli téli szárazság térségünkben. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adatai alapján a második hónapban területi átlagban csupán 6 milliméternyi csapadékot regisztráltak. Az 5,2 fokos havi átlaghőmérséklet ugyanakkor szokatlanul magas volt. Márciusban Szolnokon 11,1 milliméternyi csapadék érte a felszínt – számolt be róla az igazgató.

Vízpótlás kellett a Malomszögi Holt-Zagyvánál

 

– Nyolc vízügyi igazgatóság között már a KÖTIVÍZIG működési területén is kellett első-, illetve másodfokú készültséget elrendelni a tartósan vízhiányos időszak miatt. Erre azért volt szükség, mert a vízügy aszálymonitoring hálózatának adatai alapján az ország csaknem egész területén tapasztalható enyhe vagy közepes mértékű vízhiány, és a mostani csapadék sem hozhat számottevő javulást. Operatív beavatkozásként eddig mobilszivattyús vízpótlásra, valamint a szabad áramlást gátló akadályok eltávolítására volt szükség, de az öntözési szezonra vízvisszatartó és vízpótló intézkedésekkel is készülnek a szakemberek. Szolnokon a Malomszögi Holt-Zagyvánál kellett a közelmúltban beavatkoznunk – mondta el hírportálunknak Lovas Attila igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában