Ágazati verseny

2022.04.07. 11:25

Több mint kilencszáz tanuló adott számot tudásáról Szolnokon

Az ország minden pontjáról érkeztek végzős diákok a Szolnoki Szakképzési Centrum intézményeibe. Azok immáron tizenöt éve adnak otthont az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak országos versenyének (ÁSZÉV). A megmérettetésen 53 ágazatban több mint 900 diák vesz részt a megyeszékhely iskoláiban.

Köllő Judit

Hajdu Csaba (balra) a fővárosból érkezett Szolnokra. A versenyen távközlési ismeretek tantárgyból adott számot tudásáról Fotó: Nagy Balázs

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2021/2022. tanévben ismét meghirdette az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak országos versenyét (ÁSZÉV) a nappali tagozaton tanuló szakgimnáziumok végzős diákjai számára, árulta el hírportálunknak Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja. 

 

– Tizenöt éve a mi iskoláink szervezik ezt a vizsgát, idén pedig a jelenlegi járványügyi helyzet is megengedte, hogy a szóbeli versenyt is megvalósíthassuk – emelte ki a kancellár. 

 

– A megmérettetést hatvan ágazatban hirdették meg, melyből ötvenhárom tagozaton sikerült megszervezni a döntőt, ahová 960 tanuló jutott be. A vizsgák követelményei az emelt szintű érettségire épülnek, mind az írásbeli, mind a szóbeli felmérők esetében. A megmérettetés bármely ágazatára érvényes az a szabály, hogy a már lefelelt tanulók nem találkozhatnak a még vizsgára várakozó diákokkal. 

Mindez azért fontos, mert a délelőtt és délután versenyző tanulók is ugyanazon kérdésekből vizsgáznak.

– A verseny a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezésével valósult meg, az elődöntő a diákok saját iskolájában zajlott míg a második fordulót a kijelölt intézményben írhatták. Az esemény négy tagintézményben zajlik a megyeszékhelyen, ezek a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola, a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum, a Szolnoki SZC Pálfy – Vízügyi Technikum, valamint a Szolnoki SZC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola. 

 

– Ez a megméretés nagy kihívás a fiatalok számára, azonban érdemes versenybe szállni, hiszen az első tíz helyezett az ÁSZÉV-en elért kiváló eredményéért plusz 100 többletpontot kap a felsőoktatási felvételi eljárás során, a második tíz helyezett 50 pontot, a harmadik tíz pedig 25 többletponttal gazdagodik. Mindez akkor érvényes, ha szakirányú felvételi eljárásban vesz részt a tanuló – emelte ki Hicsó György kancellár. 

 

A tizenkettedikes Horváth Péternek szerdán időben el kellett indulnia Dombóvárról ahhoz, hogy a verseny kezdetére megérkezzen a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikumba. 

Több mint két órát utaztunk, mert útlezárásokba botlottunk.

– magyarázta a dombóvári fiatal. 

 

– Szerintem jól sikerült a vizsgám, mert pont olyan tételt húztam, amit szerettem volna. Vasútüzemi szakon tanulok, és a vasút történetét kellett bemutatni, illetve a Dombóvár–Budapest vasútvonalat kellett ismertetnem, ami igazán könnyű volt számomra.

A továbbtanuláshoz is fontos

 

Hajdu Csaba a fővárosból érkezett Szolnokra, hogy távközlési ismeretek tantárgyból számot adjon tudásáról. 

 

– A távközlési ismeretek a híradástechnikát jelenti, ami szerint információt szállítunk A pontból B-be, valamilyen úton-módon. Mindezt nagyon egyszerű példával lehet ismertetni, gondoljunk csak a telefonra – mesélte Hajdu Csaba. 

 

– A vizsgán az öt feladatból kettőt kevésbé tudtam, hiszen még nem igazán tanultuk az iskolában. Azonban ebből a tantárgyból szeretnék emelt szinten érettségizni, hiszen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki szakán tervezem a továbbtanulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában