Bővítés

2022.04.22. 06:50

Zajlik a bölcsődeépítési dömping a Jászságban

Az elmúlt időszakban a térség több kistelepülésén is bölcsődefejlesztések kezdődtek. Egyre növekvő igény mutatkozik a szolgáltatásra, amely nagy segítséget jelent a kisgyermeket nevelő családok számára. Akad olyan település, ahol már az egy évvel ezelőtt átadott bölcsőde bővítésére lenne szükség.

Illés Anita

Pusztamonostoron az ütemterv szerint halad a minibölcsőde építése, ottjártunkkor a tetőszerkezeten dolgoztak a szakemberek Fotó: Pesti József

Legutóbb idén március végén Jászfelsőszentgyörgyön jártunk bölcsődeátadáson, de emellett a Jászság több településén is megkezdődött a bölcsődei férőhelyek kialakítása. Ez sok helyen hiánypótló beruházást jelent, mert korábban nem mindenhol működött a három év alatti gyermekek ellátását biztosító intézmény. A lakossági igényeket figyelembe véve pályáztak az önkormányzatok a bölcsődék létrehozására.

Pusztamonostoron a meglévő óvodához újonnan épülő részben alakítják ki a hat kisgyermek elhelyezésére alkalmas minibölcsődét. 

A beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert forrásból valósítja meg az önkormányzat. A többlettámogatással együtt mintegy százhetvennégymillió forintot kapott erre a célra a település.

– A bölcsőde építése az ütemterv szerint, nagyon jól halad. Már felhúzták a falakat, elkészült a tetőszerkezet is. Az előzetes tervek szerint december végéig kell befejezni a beruházást. Már nagyon várjuk, hogy a gyerekek birtokba vegyék a bölcsődét. A szolgáltatás megszervezésével az édesanyák munkavállalását szeretnénk segíteni – tájékoztatott Kardos Veronika polgármester.

Jászjákóhalmán és Jásztelken ugyancsak jól haladnak a munkálatok.

– A bölcsőde kivitelezése az előzetes terveknek megfelelően már elérte az ötven százalékos készültséget. Jelenleg kívül-belül a vakolási munkálatok zajlanak. Megérkeztek az udvari játékok, a napokban várjuk a bútorokat is. 

Várhatóan október végére elkészül az épület és ezt követően indulhat meg az engedélyezési eljárás

– mondta el érdeklődésünkre Terjéki Tünde, Jászjákóhalma polgármestere.

A háromezer fős község új intézményét a Fő út 33. szám alatt található ingatlanon alakítják ki, melynek befogadóképessége huszonnégy fő lesz. Célja, hogy vonzóbbá tegyék a települést a helyi és a letelepedni szándékozó kisgyermekes családok körében.

Hasonló reményeket fűznek a Jásztelken épülő bölcsődéhez is, ahol szintén ötven százalékos készültségnél tart a beruházás. 

Tóth Nóra polgármester megkeresésünkre arról számolt be, hogy jelenleg a belső burkolás zajlik. 

A tervezett ütemben haladnak a munkálatok, november végéig kell kialakítani az épületet, ahol tizenkét gyermek gondozását, nevelését biztosítják majd.

Az intézmény bővítésére pályáztak

Alattyánon, a Petőfi Sándor úton egy régi, bontásra ítélt családi ház helyén épült meg nemrég a hét fős, modern minibölcsőde. Huszár Arnold polgármestertől megtudtuk, a terület- és településfejlesztési operatív programban közel nyolcvanmillió forintot nyert az önkormányzat a beruházásra. Folyamatban van az eszközök, bútorok beszerzése. Terveik szerint a bölcsőde az óvodával integrált intézményként működik majd.

Jászszentandráson tavaly májusban avatták fel a Pöttömvilág Bölcsődét. Mivel egyre több fiatal család költözik a faluba, ezért a növekvő igények miatt az önkormányzat az intézmény bővítésére pályázott a TOP Plusz programban. Kolláth Bálint polgármester elmondta, a projekt tartaléklistára került. Százötvenmillió forintra nyújtottak be támogatási kérelmet. Az összegből tizenkét férőhellyel bővítenék a tizenkét férőhelyes intézményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában