Fejlesztés

2022.06.08. 18:12

Egyedülálló beltéri díszítései páratlan szépséget kölcsönöznek a tiszagyendai templomnak

Káprázatos látvány fogad bennünket a Szent Mihály főangyalról elnevezett római katolikus templom ajtaján belépve. A beltéri falakat különleges lombfűrészelemek díszítik, melyek egyedülállónak számítanak hazánkban. 

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balázs

A templomot még 1900-ban, a tiszabői származású Helle-bronth Géza egykori országgyűlési képviselő kezdeményezésére és az ő anyagi támogatásával építették az 1770-ben lebontott helyett. Aki a munkálatokból is kivette a részét, ugyanis a lombfűrészelemeket a saját tervei alapján, a maga két kezével alkotta meg, mintegy három év alatt. 

Amikor belépek a falai közé, azonnal átjár a nyugalom – árulta el hírportálunknak Pisók István polgármester. 

– Semmihez sem fogható hangulata miatt sok helyi számára fontos ez az épület. A területet 1867-ben adományozta Hellebronth Géza a tiszagyendai katolikus plébániának, ahol aztán felhúzták ezt a fantasztikus templomot, melynek tornya 27,5 méter magas. A belső falak motívumai igazán aprólékos és pontos munkára vallanak, melyek néhol aranyszínben pompáznak. Nem mellesleg az épületben lévő szobrok nagy részét Olaszországból szállították településünkre, ami szintén kuriózumnak számít a környéken – tudtuk meg a falu vezetőjétől. 

A díszítőelemek mellett az oltár fölé festett „tejútrendszer” is igazán különlegesnek mondható. 

Számos hiedelem és história keletkezett a csillagok, illetve a mindent látó szem falfestésének jelentésére, azonban máig sem tudjuk pontosan, mit szerettek volna üzenni mindezzel az utókornak – fűzte hozzá a polgármester. 

Aki arról is beszámolt, hogy a templom külső burkolatának felújítására tizenötmillió forintot ítélt meg számukra a Miniszterelnökség, míg a mellette lévő parókia a Magyar Falu Programban elnyert huszonkétmillió forintból szépülhet meg hamarosan. 

Fotó: Nagy Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában