Védekezés

2022.06.23. 11:25

Egyre korábban indul a parlagfű elleni harc a Jászkunságban is

Nem érdemes halogatni a kaszálást: megbírságolhatják azt, aki nem irtja időben a földjén kinőtt parlagfüvet.

Molnár-Révész Erika

Illusztrációfotó: MW

A korábbi évektől eltérően már május közepétől elkezdte a parlagfű elleni védekezésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését a kormányhivatal illetékes hatósága. Erre azért van szükség, mert már a virágbimbók kialakulása előtt célszerű kiirtani az allergén növényt, amely jellemzően július végétől késő őszig okoz kínzó tüneteket az arra érzékenyeknél.

– Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a kezelést vagy keressék fel orvosukat a megfelelő gyógyszerek beállítása érdekében – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és bár a parlagfű tömeges pollenszórása még nem kezdődött el – erre július végétől lehet számítani – a védekezést minél hamarabb el kell kezdeni ahhoz, hogy mérsékelhetőek legyenek a súlyos allergiás tünetek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a szezon erősségét nagyban befolyásolja a pollenszórás csúcsidőszakának számító augusztus és szeptember hónapok időjárása is. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. Éppen ezért nemcsak a gyógyszeres kezelés mihamarabbi elkezdése fontos, de a parlagfű irtását is érdemes már tavasszal elkezdeni. A hatóság ugyanis idén már május közepétől ellenőrzi azt.

Idén május tizenhatodika és október huszonnyolcadika között végeznek helyszíni szemléket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának munkatársai parlagfű-ellenőrzésekkel kapcsolatban

– tájékoztatta hírportálunkat a megyei kormányhivatal.

Mint írták, az erről szóló kormányrendelet szerint a földhasználó köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni. Szintén a földhasználó feladata és kötelessége megelőzni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, egészen a vegetációs időszak végéig. A parlagfű-mentesítés elmulasztása komoly növényvédelmi bírsággal jár, melynek mértéke függ az érintett terület nagyságától, a parlagfű-borítottságától, illetve hogy bel- vagy külterületi ingatlanról van-e szó. A bírság összege tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig terjedhet.

Több mint hárommillió forint bírságot szabtak ki tavaly a Jászkunságban

Az elmúlt évben a Földhivatali Főosztály munkatársai kilencvenhárom alkalommal végeztek ellenőrzéseket a megyében. Ezek során száztizenkilenc jegyzőkönyvet vettek fel, és összesen száztizenhárom hektárnyi területre vonatkozólag indult eljárás a mulasztókkal szemben.

– Tavaly ötvenöt földhasználóval szemben rendeltek el kényszerkaszáltatást. A parlagfű elleni kötelező védekezések elmulasztása miatt hatvannyolc növényvédelmi bírságot szabtak ki a hivatal szakemberei, közel három és fél millió forint értékben – tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában