Galériával

2022.06.17. 14:30

Elkezdődött a Tisza-tavi PET Kupa

Rekordszámú, 14 petpalackokon lebegő hajóval és kenukkal startoltak el Tiszafüreden a csapatok péntek délelőtt a III. Tisza-tavi PET Kupa hulladékgyűjtő versenyen.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

A csapatok az általuk épített hajókkal három napon át gyűjtik a hulladékot a Tisza-tóról és az ártéri erdőkből.

A Tisza-tavi PET Kupát először 2019-ben rendezték meg. A Covid-19 világjárvány miatt 2020-ban elmaradt, de idén ismét megrendezésre kerül, immár harmadik alkalommal.

A Tisza-tavi verseny 4 napos, első nap a hajóépítés szakasza, a többi a gyűjtés napja, amikor csapatok a hulladéktól mentesítik a Tiszát, közben PETák gyűjtés és szelektálás zajlik. 

Június 16. és 19. között Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig tisztul meg a vadvilág a saját készítésű tutajokkal a  több mint 200 petkalóz által.

A kormány célja a Kárpát-medence környezetének megóvása, ebben a Tisza-tó megtisztításának kiemelt szerepe van

– mondta a megnyitón Keszthelyi Nikoletta, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

– A kormányzati tevékenység mellett fontos a lakosság, a fogyasztók elhivatottsága, felelősségvállalása is a környezet megóvása érdekében, erre jó példa a Pet Kupa, mely civil kezdeményezés, amelyet a Technológiai és Ipari Minisztérium idén 30 millió forinttal támogat.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere arról szólt, hogy minden évben felveszik a versenyt a Tisza-tó megtisztításáért, mert a hulladék újratermelődik.

Lovas Attila, a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint az, hogy az eseményen sok fiatal induló is van, biztató a jövőre nézve, hiszen fiatal korban kell a környezeti nevelést, a természet megóvását elkezdeni. 

Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója megköszönte az önkéntesek munkáját, Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója pedig arról beszélt, hogy az idei verseny nemzetközi, hiszen az "5 ország 1 folyó" Petagógus csapatba a Tisza menti öt országból érkezett környezetvédelmi pedagógusok versenyeznek.

Epres Attila színművész tanítványaival érkezett a megmérettetésre és szállt vízre az általuk épített hajóval és bízott benne, hogy sok hulladékot sikerül összegyűjteniük a vasárnapi eredményhirdetésig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában