Segítségnyújtás

2022.06.10. 13:59

Rászoruló diákoknak biztosítják az ebédet a Jászkunságban

Már felkészültek a nyári gyermekétkeztetés biztosítására az önkormányzatok. Ezt a hátrányos helyzetű gyerekek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű diákok vehetik igénybe a vakáció ideje alatt. A kérelmeket az önkormányzatok dolgozzák fel.

Munkatársainktól

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A szolnoki önkormányzat a nyári szünetben 43 munkanapon biztosítja a szünidei gyermekétkeztetést, tehát július 4-től augusztus 31-ig. A korábbi évekhez hasonlóan a városban 5 helyszínen történik az ebédosztás, a jelentkezőket ezekről levélben értesíti a polgármesteri hivatal szociális támogatások osztálya. 

A kötelezően biztosított szünidei étkeztetésre postai úton kiküldött, majd aláírt nyomtatványokat folyamatosan várja vissza az önkormányzat, mely arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki nem minden munkanapon kívánja igénybe venni az ingyenes étkezést, lehetősége van ezt a nyomtatványokon jelezni. 

Abonyban az iskolai szünetekben folyamatosan biztosítják a gyermekétkeztetést. A téma kapcsán a minap részletes beszámolót hallgatott meg a város képviselő-testülete. Mint elhangzott: tavaly tavasszal 47, a nyári étkeztetésben 85, ősszel 81, míg a téli szünet idején 82 gyermek élelmezését garantálta a település. 

A hatezres lélekszámú Fegyverneken eddig már több mint 120 család igényelte a nyári szünidei gyermekétkeztetést, a kérelmeket folyamatosan fogadják az önkormányzat munkatársai. 

Tapasztalataink szerint nyaranta 140-150-en igénylik a meleg ételt. Idén június 16-tól augusztus 15-ig biztosítjuk az ebédet a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára 5 hónapos kortól 18 éves korig

– tájékoztatta hírportálunkat Török Eszter igazgatási csoportvezető. 

Mint elmondta, az ételt két helyszínen, a Hársfa úti konyhánál, illetve a Móra Ferenc Általános Iskolánál lehet majd átvenni dél és egy óra között. 

A karcagi önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést hátrányos és a gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja. Az étkeztetés a bölcsődei ellátásban, óvodai nevelésben részesülő gyermek számára a bölcsőde és az óvoda zárvatartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon lehetséges. A többi jogosult gyermek június 20-tól augusztus 19-ig veheti igénybe. Ehhez étkezési jegyet adnak ki 14–15-én a városi önkormányzat városgondnokságán, a Villamos utca 109. szám alatt. 

Rákócziújfaluban valamivel több mint 10-en igénylik az ingyenes étkezést nyáron. 

– A kérelmet június 15-ig nyújthatják be a szülők. Az ebédet a megszokott módon az iskola konyháján, a saját ételhordójukban vehetik át az érintettek – mondta Varga József polgármester.  

A legkisebb faluban is igény van rá 

Csataszögön az igényeket már jelzik a családok, a településen mintegy 27 fővel számolnak. A nagykörűi konyháról szállítják az ételt a községbe, a gyerekek a polgármesteri hivatalnál vehetik át az adagjukat. 

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván az iskolás gyerekek 99 százaléka igénybe veszi a térítésmentes szünidei gyermekétkeztetést. Vékonyné Házi Eszter polgármester elmondta, van, aki csak az utolsó pillanatban igényli az ételt. Most 12 iskolás gyerekkel számolnak, az óvodában egyelőre lesz gyermekfelügyelet, így ők ott oldják meg az ebédet. Az ételt becsomagolva hozzák át a településre, az érintettek pedig a hivatalnál vehetik át. 
Tiszajenőn is megoldott az ingyenes gyermekétkeztetés a nyáron. Az óvoda épületében működik a helyi konyha, az itt készült ételt kapják az igénylők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában