Műlökés

2022.06.29. 19:55

Történelmet írt a tiszaföldvári karambol biliárdos

Az elmúlt időszakban két nemzetközi versenyen is indulhatott a tiszaföldvári Tóth László. A karambol műlökésben remekelő tiszaföldvári férfi mesélt portálunknak a kezdetekről, de elkalauzolt a biliárd különböző szakágainak világába is.

P. Pusztai Nóra

Tóth László bemelegítés közben a hollandiai nagydíjon Beküldött fotó

Az elmúlt két évben a pandémiás helyzet jelentősen átírta a biliárd nemzetközi versenynaptárát is. A bajnokságokat az eredeti tervekhez képest két évvel később rendezhették meg. A tiszaföldvári Tóth László – kihasználva az időt – folyamatosan edzett, hogy formában tartsa magát és olyan területeken is pallérozza tudását, amelyeken eddig nem nyílt lehetősége.

Alapvető célom az volt, hogy mindkét versenyen bejussak a legjobb tizenhat közé, ami azért is bravúr, mert számos Európa- és világbajnok szokott indulni ezeken a megméretéseken, a két esemény között mindössze tizenhét nap különbség volt

– idézte fel a helyzetet.

Az utazás és szállás költségeihez a tiszaföldvári önkormányzat is hozzájárult. A szülei gyermekkora óta aktívan támogatják. A sportoló véleménye szerint biztos háttér nélkül nehezebb elérni a sikert.

Munka mellett napi négy-öt órát edz, hétvégente nem ritka a maratoni, tíz-tizenkét órás gyakorlás sem.

A hosszan tartó éjszakázásokat, a kevés alvást és a sok belefektetett munkát mára eredmények koronázzák.

– Még 1999-ben ismerkedtem meg a műlökéssel, az első Országos Bajnokságon 2000-ben kilencedik lettem, egy évvel később már országos bajnokként hagytam el a bácsalmási Árpás István biliárd klubot, mint versenyhelyszínt. Magyar bajnokként idén immár huszadik éve képviselem hazámat nemzetközi versenyeken. Mindig az volt az álmom, hogy ezzel foglalkozhassak. Rendíthetetlenül hittem önmagamban és a képességeimben. Soha egy pillanatra sem engedtem semmilyen társadalmi nyomásnak, amely megingathatott volna a hitemben – részletezte.

Májusban Hollandiába utazott, nyolc ország harmincegy versenyzője lökött a trófeáért, négy asztalon zajlottak a mérkőzések.

– A kvalifikációban a száz figuraprogram állásból hetvenet kellett megjátszani két nap alatt. A sikeresen megoldott feladatokért szerzett pontok adták az eredményt. Sajnos a gyenge kezdés miatt nehézzé vált a küzdelem, így nem jutottam be a legjobb tizenhat közé. A mezőny erősségét viszont az mutatja, hogy összesítésben így is alig maradtam le a többszörös világbajnokoktól – mesélte.

Tóth László szerint nagy koncetrációt igényel a műlökés Beküldött fotó

A következő útja a Műlökés Európa-bajnokságra vezette Spanyolországba. Hazánkból két magyar bajnok – Keller Dávid és Tóth László – jutott ki a megméretésre.

Az első két napon csoportmérkőzéseken álltunk asztal mellé, huszonnyolc figurát játszottunk meg, a két legtöbb pontot szerző játékos juthatott tovább. A trióm erősnek bizonyult, mégis két győzelemmel mehettem a legjobb tizenhat közé

– elevenítette fel.

Az egyenes kieséses szakasz második körében Tóth László és Keller Dávid összekerült.

– A véletlen úgy hozta, hogy egymás ellen kellett játszanunk, a tét az elődöntőbe jutás volt. Végig fej-fej mellett haladtunk. Az volt előnyösebb helyzetben, aki jobban ki tudta magát pihenni erre a napra, és ez a Keller Dávidnak sikerült jobban – számolt be az eredményről.
László mindössze egy ponttal maradt alul.

A sportág 1937 óta íródó történelmében még soha nem tudott magyar versenyző sem világ-, sem Európa-bajnokságon bejutni a legjobb nyolc közé, és most kettőnknek is sikerült

– tette hozzá büszkén.

A következő nemzetközi esemény novemberben Németországban egy Európa Nagydíj lesz, 2023 áprilisában pedig Törökország rendezi majd a következő Európa bajnokságot.

Mi is a műlökés?

A műlökés a mindenkori biliárd játékok legnehezebb és leglátványosabb ága.

– Nem más mint előre generált problémák, borzasztóan nehéz figurák, szinte lehetetlen állások gyűjteménye, amelyet a profi artistic műlökő játékosok egész életükben gyakorolnak, igyekezvén a tökéletesség elérésére. A hivatalos program száz figuráját mindenkinek meg kell játszania, mindegyikre három kísérletet lehet tenni. A figurák a nehézségüknek megfelelően öt-tíz pontot érnek, melyekből összetevődik a játékosok pontszáma – vázolta a műlökésről a tiszaföldvári Tóth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában