Galériával

2022.07.08. 18:05

Háromdimenziós nyomtatóval terveztek saját eszközöket az ifjú zöldmérnökök Szolnokon

Zöldmérnökökké válhattak az általános iskolások a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében rendezett tábor során. A gyerekeket nemcsak a háromdimenziós nyomtatás rejtelmeibe avatták be a szakemberek, hanem megtanulhatták azt is, hogyan tervezzenek maguknak különböző eszközöket.

Köllő Judit

Fotó: Mészáros János

Zöldmérnökökké válhattak az általános iskolások a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében rendezett tábor során. A gyerekeket nemcsak a háromdimenziós nyomtatás rejtelmeibe avatták be a szakemberek, hanem megtanulhatták azt is, hogyan tervezzenek maguknak különböző eszközöket.

Zöldmérnök elnevezéssel hirdetett pályaorientációs célú tábort az általános iskolák hatodik és hetedik osztályos diákjai számára a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye (DKA). Az ezen a héten zajló táborban elsősorban az újrahasznosítás, a megújuló energia és a környezettudatos gondolkodás kerül terítékre, de a résztvevő diákok a digitális gyártás világával is megismerkedhettek, sőt, zárásképpen egy víztisztító berendezést készítettek.

Olyan fontos témák köré szervezetük a tábort, mint Földünk védelme és környezetünk megóvása

– fejtette ki Hajnal-Papp Zoltán, a DKA műhelyvezetője.

– Éppen ezért ezen a héten fából és újrahasznosítható anyagból dolgozunk. A Zöldmérnök tábor olyan hely, ahol általános iskolás gyerekek számára szervezünk programokat a pályaorientáció keretein belül. Ráadásul ezzel a fenntartható gondolkodása neveljük a fiatalokat, akik talán a későbbiekben is fontosnak tartják majd a környezet védelmét. Pár nappal ezelőtt például a környékbeli vizekből vettünk mintákat, melyeket aztán mikroszkóppal vizsgáltunk meg és elemeztünk – sorolta a táborban elvégzett feladatokat a szakember.

A pénteki zárórendezvényen háromdimenziós nyomtató segítségével készítettek narancslészűrőt a fiatalok – mindezt több napon keresztül tartó, aprólékos tervezőmunka előzte meg.

– Akadtak olyan ügyes diákok is, akik lézervágó segítségével tervezték meg az alapanyagként szolgáló lemez kivágását. Így végül a pénteki napnak megkoronázásaként összeállíthatták a művet.

Hajnal-Papp Zoltán azt is hozzátette: szerencsésnek érzik magukat azért, hogy ennyi fiatal érdeklődik a 3D-s nyomtatás iránt, szerinte ugyanis ez a technológia akár jövőnk megmentésére is szolgálhat.

– Alapvetően egy nagyon egyszerű programmal dolgozunk, melyet általános iskolások is remekül tudnak használni – magyarázta a műhelyvezető.

– Ezekben alaptestek vannak, melyek segítségével fel tudják építeni a modelleket. Leginkább a legózásra hasonlítanak a speciális programban fellelhető tevékenységek. A munka nyomtatás része pedig kifejezetten izgalmas volt a fiatalok számára, akik sikerükön felbuzdulva, számtalan kulcstartót és apróbb tárgyat is készítettek. Ezalatt a pár nap alatt olyan sokrétű feladatokkal találkozhattak a fiatalok, hogy a hét végére a legtöbben közülük már teljesen otthon érezhették magukat a háromdimenziós nyomtatás világában – részletezte a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában