Jászkunság

2022.07.10. 07:00

Matricákon hívják fel a figyelmet, hogy senki ne maradjon az autóban

Harminc fokos melegben tíz perc alatt akár hetven fokra is felforrósodhat az autó belseje.

Rimóczi Ágnes

Figyelemfelhívó matrica Beküldött fotó

A hatóságok, a szakemberek minden nyáron felhívják a figyelmet arra, hogy sose hagyjunk gyermeket és állatot az autóban, még a legrövidebb időre sem. Így tesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is, amely 2017 óta matricakampánnyal hívja fel a szülők és a gazdák figyelmét a rekkenő hőség okozta veszélyekre. A nyár beköszöntével ismét elindították matricaigénylő felületüket, hogy minél több helyen megjelenhessen a kulcsfontosságú, figyelemfelkeltő üzenet. 

Igazából kánikula sem kell ahhoz, hogy a napon álló, zárt járműben akár tíz perc múltán életveszélyesen magas legyen a hőmérséklet. 

Harmincfokos melegben pedig ugyanennyi idő alatt akár hetven fokra is felforrósodhat az autó belseje, ami nagy egészségügyi kockázatot jelenthet. 

Az ennyire magas hőmérsékletnek kitett kisgyermek vagy háziállat szervezetét nagyon rövid időn belül súlyos egészségkárosodás érheti, és sajnos akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség. A tragédiák megelőzése, a minél hatékonyabb figyelemfelkeltés érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idén is várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek jelentkezését, akik készek jól látható helyre (például az üzletek bejárati ajtajára) kiragasztani a Ne hagyj az autóban! feliratú matricát. Az igényeket a hatóság internetes oldalán található űrlap kitöltésével lehet jelezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában