Jászkunság

2022.07.19. 07:13

Nem mindegy, milyen naptejet vásárolunk

Vannak termékek, melyekkel gyakrabban kell kennünk magunkat a hatás érdekében.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egy friss amerikai fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint a naptejek, fényvédő termékek hetvenöt százaléka nem biztosít kellő védelmet, vagy aggodalomra okot adó összetevőt tartalmaz. A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy vegyianyag-szakértő bevonásával járta körül a témát, hogy kell-e aggódnunk, és hogy mire figyeljünk, amikor naptejet vásárolunk. 

Az amerikai környezet- és fogyasztóvédő szervezet (Environmental Working Group, EWG) 1850 fényvédő készítményt tesztelt, és azt találta, hogy háromnegyedük kifogásolható valamilyen szempontból. Az európai uniós szabályozás több pontban is lényegesen eltér az amerikaitól. Eszerint például a hazai piacon elérhető termékek a káros sugarak szélesebb spektruma ellen nyújtanak védelmet. Persze nálunk is vannak dolgok, amikre oda kell figyelni. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tavaly végzett naptejtesztet, mely alapján vannak készítmények, melyekkel körültekintőbbnek kell lennünk. Lehetnek termékek, melyekkel például gyakrabban kell kennünk magunkat a hatás érdekében, de bizonyos összetevőkkel kapcsolatban felhívja a figyelmet az egyesület.

Ahogy a tudatosvasarlo.hu portálon olvasható, vannak összetevők – oxibenzon, homoszalát, oktinoxát, oktokrilén –, melyeket jobb elkerülni. Mindezek tükrében érdemes olyan 30–50 közötti faktorszámú termékeket választani, amely ásványi összetevőkkel biztosítja az UV-sugarak elleni védelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában