Galériával

2022.07.02. 11:25

Egyedülálló halászati múzeummal került fel Vezseny az ország turisztikai térképére

A településen számtalan fejlesztést valósítottak meg az utóbbi években.

Köllő Judit

Az emléktáblákon Kunkovács László, Kossuth díjas fotóművész tiszai képeit láthatóak Fotó: Nagy Balázs

Szombat reggel sokan összegyűltek a vezsenyi főtéren, hogy megtekintsék a szabadtéri halászmúzeumot, melyet Szabó Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője avatott fel.

Halászati múzeummal szerettük volna megörvendeztetni a lakosokat, hogy mindenki emlékezzen őseinkre, akik kitartóan űzték ezt a tevékenységet, ugyanis Vezseny nagy halászati múlttal rendelkezik

– mutatott rá Szabó Ferenc. 

– A Tisza mintegy 13 kilométeres szakasza érinti településünket, ahol az emberek fő profilja a halászat volt. Az 1900-as években a faluban hat nagyobb család folytatta ezt a tevékenységet, így az ő emlékükre kívántuk létrehozni ezt a központi teret. Az említett családok azon dolgoztak, hogy a községet megfelelő mennyiségű élelememmel lássák el, ezért úgy gondolom, fontos köszönetet mondanunk nekik az itt kiállított eszközökkel, amelyek a település és a helyiek számára is nagyon fontosak. A lakosok támogatásával tehettük közszemlére a halászkunyhót és a régi fotókat.

Az emléktáblákon Kunkovács László, Kossuth-díjas fotóművész tiszai képei fogadják az érdeklődőket, a helyiek segítségével kialakított kunyhóban pedig a halászat elengedhetetlen eszközeit vehetik szemügyre a látogatók.

– Szerettük volna megmutatni a horgászok által használt eszközöket és az életvitelüket – folytatta Vezseny polgármestere. – Most már bárki betekinthet a községben élő halászok mindennapjaiba, a kialakított kunyhó érdekessége ugyanis éppen az, hogy az 1900-as években a horgászat után sokan ilyesfajta épületekben tértek nyugovóra, hogy kora reggel ismét folytathassák munkájukat.

Az ünnepségen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is méltatta a település erőfeszítéseit, hiszen a községben számos fejlesztést valósítottak meg az utóbbi években.

– Akármikor konzultálunk a község polgármesterével, minden mondandónk végén a közösségnél lyukadunk ki – emelte ki. – Azt gondolom, hogy az itt felállított emlékmű és a kialakított kemence is éppen annak építésére szolgál. Arra, hogy a szabadtéri múzeumot csodálva ide bárki kiülhessen a szeretteivel sütögetni –mondta a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában