Küzdelem az aszály ellen

2022.08.10. 12:00

A Tisza-tóban betárazott tartaléktól függ Szolnok ivóvízellátása

Továbbra is biztosított Szolnok ivóvízellátása, a célra a Tisza-tóban betárazott vizet használják – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Szoljon.hu

A Tisza Szolnoknál

Fotó: Mészáros János

Az ország tizenkét vízügyi igazgatóságából tíz – köztük a Jászkunság legnagyobb részét magában foglaló Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) – területén van érvényben vízhiány elleni készültség. Hozzátették: a megnövekedett vízigények a korábban betárazott vízmennyiségből kielégíthetők.

A visszatartott és betárazott víznek köszönhetően folytatható a „tudatos vízkormányzás” a Tiszán Szolnoknál, aminek a legfontosabb célja továbbra is az, hogy a Kiskörei-tározóból, azaz a Tisza-tóból a megyeszékhely ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen – közölte az OVF.

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a helyzet a következő időszakban sem fog javulni, sőt: a legkisebb vízszint körüli, vagy azt meghaladó vízállástartomány tartós kialakulása várható a Tiszán, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét is, mely már hatvankét-hatvannégy centimétert csökkent az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest – tájékoztatta hírportálunkat a fentiekkel összefüggésben a Kötivízig.

A Tisza-tó vízszintje Kisköre-felsőnél jelenleg 676 centiméter, a Tisza Szolnoknál pedig a valaha volt legalacsonyabb vízállását produkálja, –291 centimétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában