Galériával

2022.09.10. 19:55

A térség gazdasági erejéről is átfogó képet ad a XI. Jász-Expo

A Jászsági Gazdasági Napok keretében üzleti fórummal, gazdasági és szórakoztató programokkal nyílt meg a XI. Jász-Expo és Fesztivál pénteken a jászberényi JP Arénában. A vasárnapig tartó rendezvényen a látogatók több mint negyven cég, vállalkozás tevékenységét, termékeit és szolgáltatásait ismerhetik meg. A szakmai rendezvényen szó volt többek között a válságok hatásairól, a gazdaságpolitikai válaszokról és a jövőbeli kilátásokról is.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A Jászság gazdasági kirakata szeptember 9–11. között újra Jászberényben ad lehetőséget az üzleti élet szereplőinek az eszmecserére, a kapcsolatok bővítésére. A kiállítók közvetlenül találkozhatnak partnereikkel, versenytársaikkal és a vásárlókkal. A XI. Jász-Expot megnyitó dr. György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár szólt egyebek mellett a világgazdasági kihívásokról, a magyar kormány vállalkozásokat érintő válságkezelő intézkedéseiről.

– A koronavírus okozta válság idején nem segélyeket adtunk, hanem beruházásösztönző támogatásokat biztosítottunk a vállalkozásoknak.

Ezt két feltételhez kötöttük: a cégek fejezzék be az elkezdett beruházásaikat és tartsák meg a munkavállalóikat.

– Ezért van rekord alacsony, háromszázalékos szinten hazánkban a munkanélküliségi ráta és rekord magas a foglalkoztatás 4,7 millió fővel – emelte ki.

Az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a mostani energiaválság és az ennek kapcsán kibontakozó finanszírozási válság kezelésére vonatkozóan elmondta: a kormány támogatási programot dolgoz ki az energiaintenzív iparágakban tevékenykedő kis- és középvállalkozások számára. Hozzátette: nem elég megnyernünk ezt az energiaválságot, tekintetünket a távoli jövőre kell vetnünk.

– A Világgazdasági Fórum szerint 2020–2025 között a világban 85 millió munkahely szűnik meg, de létre is fog jönni 97 millió új munkahely. A jövő munkahelyeiért folytatott versenyt azok az országok nyerhetik meg, amelyek megértik, hogyan lehet élvonalbeli technológiákat alkalmazni. Ahhoz, hogy a 2020-as és 2030-as évtizedet is megnyerjük, jó munkahelyekre és jó munkavállalókra van szükség – beszélt a jövőbeli kilátásokról dr. György László.

A vállalkozók figyelmébe ajánlotta a Vali-t, a vállalkozói információs portált, ami személyre szabottan mutatja meg a vállalkozásoknak a rendelkezésükre álló fejlesztési lehetőségeket. Javasolta a cégeknek a Modern Mintaüzem Programot, melynek segítségével az ágazat legjobbjaitól tudják megtanulni az élvonalbeli technológiákat.

Az ünnepi beszédek sorában Pócs János térségi országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki minden vállalkozónak, hogy munkájukkal hozzájárulnak a Jászság és az ország gazdasági növekedéséhez, a családok megélhetéséhez.

– A koronavírus-járvány után a szomszédos háború rúgta ránk az ajtót, majd jött a 150 éve nem tapasztalt aszály, az energiaválság.

Ezek a változások senkinek sem könnyűek, de a jászok történelmük során már bizonyítottak, hogy minden nehéz helyzetből jól tudnak kijönni

– fűzte hozzá a honatya.

Kiemelte: a magyar kormány az elmúlt években mintegy 84 milliárd forint vissza nem térítendő beruházásösztönző támogatást adott.

Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a megye gazdasági életében meghatározó a Jászság, hiszen az ipari termelés közel kétharmadát a térség adja. Mint fogalmazott:

olyan kort élünk, amikor nagyon sok a probléma, a kihívás és a széthúzás, pedig közös jövőnk megteremtéséért egyre több értelmes párbeszédre, együttgondolkodásra lenne szükség.

A rendező város nevében Budai Lóránt polgármester köszöntötte a kiállítókat és a látogatókat.

– Szorgalom, szívósság és szenvedély mellett összefogásra van szükségünk ahhoz, hogy az előttünk álló nehéz időkben talapon maradjunk és tovább fejlődjünk – jelentette ki a polgármester.

A gazdasági kiállítást és vásárt a hétvége folyamán kulturális, szórakoztató családi programok színesítik. A vásár díszvendégeként Törökszentmiklós hozta el helyi értékeit a rendezvényre.

Elismerték a vállalkozásokat  

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény megnyitóján szakmai elismeréseket adtak át. A XI. Jász-Expo vásári nagydíját a jászberényi Jász-Ablak Kft., az expo vásárdíját pedig a szintén jászberényi Boros és Fiai Kft. kapta. A Marnevall Zrt. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat különdíjában, Kalla Pál aranykoszorús kádármester a jászberényi önkormányzat különdíjában részesült. A Jászsági Önkormányzatok Szövetségének különdíját Jászárokszállás standja érdemelte ki. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díját a Téba Tüzép, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elismerését a Szempár Optika, a Jászsági Menedzser Klub különdíját pedig a Hering Autóház kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában