Jászkunság

2022.09.20. 11:25

Elegendő gyümölcshozamokkal számolhatnak térségünk főzdéi

Az elmúlt hónapok száraz időjárása a gyümölcsök érésében, és ezáltal a pálinkafőzdék életében is megmutatkozott. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy milyen terméssel számolnak szűkebb környezetünk feldolgozói, és miből van ma a legnagyobb hiány a tüzes hazai nedűk piacán.

Hartai Gergely

Bolyhos Zoltán, a Bolyhos Pálinkafőzde vezetője jó gyümölcstermésről számolt be

Fotó: Mészáros János

– Három éve nem termett érdemben kajszibarack, idén viszont nem volt vele probléma, hiszen májusban még hullott elegendő csapadék. Június közepétől pedig szépen fejlődött a gyümölcs. Sem a mérettel, sem a létartalommal nem volt gond – osztotta meg tapasztalatait hírportálunkkal az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde vezetője. 

Bolyhos Zoltán elmondta, az aszályos időszak a korai szilvák és a cseresznye érését sem törte derékba, ugyanakkor a cigánymeggynél már észlelték a tartós szárazság kedvezőtlen hatásait. Ennél a gyümölcsnél ugyanis a megszokottnál kisebb volt a mag- és a húsarány. A cukortartalom ellenben szinte valamennyi gyümölcsnél kiváló értékeket mutatott. Kivétel ez alól a stanley szilva, merthogy abból alig lehetett levet facsarni, szivacsossá vált a gyümölcs. 

Elkezdtük már a szőlőfeldolgozást is, itt is voltak aggályok a jó termés miatt. Ám az augusztus végi, szeptember eleji esők még mentettek a helyzeten, a bogyók megduzzadtak, így végül a létartalom is elfogadható lett

– konstatálta a szakember, majd hozzátette: a körte és a birs nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel azok apróbbak lettek, mint a korábbi években. 

Bolyhos Zoltán a pálinkafőzés kereskedelmi hátteréről is beszámolt lapunknak. Mint mondta, a külföldi pálinkapiac jelenleg stagnál, de továbbra is működik a németországi, a vietnámi és az ausztráliai export. Évente egy-két alkalommal szállítanak ezekbe az országokba.

Belföldön elsősorban az idegenforgalmi szempontból frekventált helyszíneken értékesítik nagy mennyiségben a hungarikummá vált italt. 

Megtudtuk, térségünkben – akárcsak az ország egészében – még mindig a kajszibarack-pálinka vezeti a „népszerűségi listát”, a termékkel cigánymeggyből készült társa vetekszik. Az újszilvási főzdében az idén kétszázötven tonnát dolgoztak fel ez utóbbi gyümölcsfajtából, melyből várhatóan húszezer liter pálinka készül. 

Bolyhos Zoltán arról is szót ejtett, hogy a főzdék életére is komoly hatást gyakorol az energiaárak emelkedése. 

Jelenleg hetvenötezer forintot fizetünk a gázért naponta, a szerződésünk viszont október elsejével lejár. Ha utána a világpiaci árral kell nekifutni az elkövetkezendő hónapoknak, akkor ez az összeg egy nap alatt akár az egymillió forintot is elérheti

– vázolta a súlyos számokat a cégvezető. 

Minőségi gyümölcsök termettek a közelmúltban Nagykörűn és környékén is. Bulyáki József pálinkafőző mester szerint a hosszú szárazság ellenére lesz miből jó pálinkát készíteni. Ugyanakkor málnából főzni szinte lehetetlen vállalkozás. 

– Ami már sajnos egészen biztos, hogy a málnatermelés igencsak visszaesett. A legjobb pálinkáinkat korábban málnából készítettük, de az idén sehol sem kaptunk a kedvelt gyümölcsből. Szilva ellenben rengeteg volt és még ezután is lesz. Általában véve elmondható, hogy minden gyümölcsfajtából volt elég, amely a kereskedelmi főzéshez szükséges – tette hozzá. 

A szakember mondandója végén rámutatott: térségünkben változatlanul a hagyományos tüzes nedűk (szilva és barack) a legkelendőbbek. Ezeket a vilmoskörte követi a sorban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában