Jubileum

2022.09.07. 16:36

Húsz éve gördült le az első kerékpár a tószegi Accell Hunland Kft. gyártószalagjáról

Jubileumi ünnepséget rendezett szerdán a tószegi Accell Hunland Kft., a cég gyártószalagjáról húsz esztendeje gördült le az első kerékpár. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár az eseményen elmondta: míg három évvel ezelőtt még „csak” 5–6 ezer elektromos rásegítésű kerékpárt adtak el Magyarországon, addig 2020-ban már több mint 10 ezret, 2021-ben pedig ez a szám elérte a 23 ezret.

Szoljon.hu

Illusztráció / Shutterstock.com

Révész Máriusz kifejtette: a magyar kormány pályázattal segíti az elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását, eddig 14–15 ezer ilyen kétkerekű beszerzéséhez járultak hozzá. Egy másik pályázattal pedig a teljesen elektromos Cargo típusú biciklik megvásárlását szorgalmazzák. Az államtitkár emlékeztetett: a parlament elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a munkaadók kerékpárt, illetve elektromos rásegítésű biciklit ingyenesen biztosíthatnak a munkavállalóiknak, ennek költségeit – beleértve az esetleges javításokét is – elszámolhatják.

Szabó-Lukovszki Béla, az Accell Hunland Kft. ügyvezetője ismertette: a gyárban 2002 augusztusában készült el az első kerékpár, egy Hercules típusú hagyományos bicikli, 2020 novemberében pedig legyártották a hárommilliomodik kerékpárt, egy Haibike típusú elektromos kétkerekűt. Kitért arra is, hogy a teljes értékesítés 98 százalékát immáron az elektromos kerékpárok adják. Hozzátette: mintegy 480 állandó munkavállalót alkalmaznak, szezonban a kölcsönzött dolgozókkal együtt a számuk eléri a 700-at is.

Francesca Gamboni, az Accell Group ellátási lánc vezérigazgató-helyettese az eseményen elmondta: a vállalat az e-bike-ok fontos szállítója Európában, ahol bevétele alapján piacvezető. A kerékpáralkatrészek és -kiegészítők tekintetében pedig az európai piac második legnagyobb szereplője.

Földiné Rusa Marianna, az Accell Hunland Kft. HR-vezetője úgy tájékoztatott: az alkatrészek 92 százalékban Ázsiából érkeznek, és az orosz-ukrán háború nem hat ki az alkatrészellátásra.

A nyilvános cégadatok szerint az Accell Hunland Kft. nettó árbevétele 2020-ban meghaladta a 306 millió eurót, 2021-ben pedig a 317 millió eurót. A cég közleménye szerint az Accell Group 15 országban – köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Kínában – csaknem 3300 embert foglalkoztat, és több mint 80 országban értékesíti termékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában