Kiállítás

2022.09.20. 10:00

Megnyílt a nagyváradi művészek Petőfi 200 című tárlata Jászfényszarun

A kiállításmegnyitón közreműködött Polatschek Réka versmondó és a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva a Petőfi 200 Emlékév tematikájába illeszkedő közösségi programokat indított útjára a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság. Elsőként a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) tagságának Petőfi 200 című csoportos kiállítását mutatták be szeptember 17-én a Szent Erzsébet Közösségi Házban, Jászfényszarun. Kovács Béláné Pető Magdolna, a népfőiskolai társaság elnöke köszöntőjében elmondta, hogy több mint két évtizede alakítottak ki civil, kulturális kapcsolatot a nagyváradi közösségekkel, köztük a Tibor Ernő Galériával is, melynek alkotói újra Jászfényszarun mutatkozhatnak be. 

Örömteli, hogy a Petőfi 200 Emlékév helyi programjait a nagyváradi művészek kiállítása nyithatja meg. Bízom benne, hogy az emlékév még jobban ráirányítja a figyelmet Petőfi Sándor költészetére, a kortárs költők munkásságára és erősíti magyarságunkat is 

– ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot Bordásné Kovács Katalin, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. A Petőfi 200 című kiállítás anyagát Csathó Töhötöm Csongor Károly, a TEG művészeti vezetője mutatta be a közönségnek. Elmondta, hogy az alkotóközösség egyik tagja hívta fel a figyelmüket a Petőfi emlékévre, mely a galéria tematikus vándorkiállításának ihletforrása lett. 

– Az alkotási folyamat előtt Petőfi Sándor több versét újra olvastuk, majd megpróbáltuk a művek értékeit, üzeneteit képi ábrázolásban visszaadni. A tárlaton különböző technikával készült képek láthatóak, vannak köztük olajfestmények, akvarell- és akrilképek is – részletezte. 

A rendezvényen Dr. Farkas Kristóf Vince történész Jászfényszaru kulturális örökségének rejtelmeibe avatta be a jelenlévőket. Előadásában feltárult a római katolikus templom megdőlt keresztjének levételekor előkerült időkapszula titka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában