Tiszai PET Kupa

2022.09.17. 15:15

Tiszaderzsen mutatták be a legújabb magyar találmányt

A tiszaderzsi Kárász Kikötőben mutatta be pénteken a Tiszai PET Kupa a Hulladékmentes Tisza Program eredményeit, ahol egy új víztisztító konténert is megtekinthettek a jelenlévők.

Köllő Judit

Beküldött fotó

A Hulladékmentes Tisza Program résztvevői, a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország három éve közösen indította útjára a programot, azóta rengeteget tettek közösen a folyó megtisztításáért. Tavaly óta a projekt új szakaszba érkezett: az elmúlt egy évben a szakemberek Kárpátalján tettek erőfeszítéseket az ottani hulladékgyűjtés és -kezelés fejlesztésében, egy víztisztító konténert is megalkottak, amellyel a Tisza forrásvidékén, a háború miatt megnövekedett lakosság számára könnyebben elérhetővé válik a tiszta víz.

– A mai napon a hulladékgyűjtés mellett bemutattuk az Ivóvíz Csere-Bere programot is – mondta a Szoljon.hu-nak Gyalai-Korpos Miklós, a program koordinátora. 

– Az ukrajnai konfliktus miatt ugyanis a kárpátaljai lakosság egy része nehezen jut nap mint nap tiszta ivóvízhez, illetve tisztálkodási, mosási lehetőséghez. Ezért a PET Kupa szakemberei és külső szakértők kifejlesztettek egy mobil víztisztító berendezést, ami később a Csere-Bere Pont konténerébe fog kerülni Kárpátalján. A vízvételi pont többféle funkciót képes majd ellátni: víztisztítója a Tisza vizét fogyaszthatóvá teszi, de mosási, zuhanyzási lehetőséget is biztosít, illetve teakonyha is lesz benne, így egyfajta közösségi pontot jelent majd a használói számára.

Haranghy Csaba, Budapest Hydro Fejlesztő Kft. ügyvezetője; Sonia Dimogli, a Coca-Cola Magyarország ügyvezető igazgatója; Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa társalapítója; Békefi László, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója a víztisztító berendezés mögött
Forrás: Beküldött fotó

A program kezdete óta a PET Kupa eddig több mint 100 önkéntest mozgósított a Hulladékmentes Tisza program keretében, akik több ezer munkaórát áldoztak a Tisza és mellékfolyóinak megtisztítására. Ehhez ugyancsak számos alkalommal csatlakozott körülbelül 200 lelkes Coca-Cola önkéntes, akik Kiskörén, Dinnyésháton, Tiszaszalkán és legutóbb szeptember 16-án Tiszaderzsen összesen több mint 8 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát és árterét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában