Tipp

2022.10.08. 16:56

A Jászkunságban is elindult a poloskainvázió, ezzel a trükkel megvédheti otthonát

Ahogy kezd lehűlni az idő, egyre több poloska igyekszik bejutni a lakásba. Ha nem szeretnél rovarirtószereket használni, mutatunk néhány pofonegyszerű, olcsó és hatásos megoldást.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció / Pixabay.com

Mostanra már mindenki számára ismerősek ezek a bosszantó rovarok: az ázsiai márványpoloskának és a zöld vándorpoloskának hazánkban nincs természetes ellensége, és az enyhe telek miatt borzasztóan elszaporodtak, így minden ősszel problémát okoz, hogy az ablakok körül, erkélyeken és a bejárati ajtónál várják az alkalmat, hogy bejussanak a lakásba – írja a ripost.hu.

Ugyanis ahogy kezd hűlni az idő, meleg helyet keresnek, ahol áttelelhetnek. Bár ártalmatlanok az emberre, mindenki igyekszik megszabadulni tőlük – ami nem is olyan könnyű, hiszen borzalmasan bűzlő váladékkal védekeznek. Az egyetlen tuti módszer rájuk a rovarirtó szer, de sokan ettől tartózkodnának inkább, hiszen drága, ráadásul rengeteg vegyszert juttathatunk ki vele a lakóterünkbe. De nincs is rá szükség; természetes módszerekkel is távol tarthatod a poloskákat a lakásodtól.

1. Legyen masszív a szúnyogháló

Érdemes máris átnézni, nincsenek-e szakadások, keskeny rések a szúnyoghálón, ahol be tudnak férkőzni a poloskák, hiszen már egészen kis nyílásokon is átférnek. Nézd át az ablakokat, nincsenek-e rések, és ha hibákat találsz, javítsd. Így sokkal kevesebb poloskára számíthatsz a szobában.

2. Vesd be a fokhagymát

Vannak szagok, melyekkel hatásosan elriaszthatod ezt a kellemetlen élősködőt; a fokhagymáé is ilyen. Önts egy edénybe fél liter vizet, majd reszelj bele minél több fokhagymagerezdet; mehet bele akár egy fej is. Hagyd állni egy éjszakán át, majd szűrd le, és a fokhagymás vízzel spricceld vagy kend be az ablakok, ajtók környékét. Elsősorban kívül érdemes ezt a módszert használni az erős fokhagymaszag miatt.

3. Szellőztetéskor kapcsold le a villanyt

A poloskákat a fény is vonzza, ezért az esti szellőztetésénél érdemes leoltani a lámpát, hiszen egy egész csapat is berepülhet – perc alatt is.

4. Használj illóolajokat

Nem csak a fokhagyma erős szagát nem bírják a poloskák, de bizonyos illóolajokét sem: a teafaolaj, a mentaolaj is hatásosan távol tartja őket. 2 dl vízbe cseppents 2-5 csepp illóolajat, majd kend át vele az ajtók, ablakok környékét.

5. Segít az ecet

Keverj el egy félliteres, spriccelős palackban 1 rész 20%-os ecetet és 4 rész vizet, majd fújd be vele azokat a helyeket, ahol be szeretnének menni a poloskák. Érdemes ezt is inkább odakint használni; hetente fújd be vele a nyílászárókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában