Elismerés

2022.10.23. 11:26

A tiszafüredi Szűcs Imrét hat évtized után is hajtja az alkotásvágy

Már több mint harminc elismeréssel büszkélkedhet Szűcs Imre fazekasmester, népi iparművész, Tiszafüred díszpolgára, akinek a vitrinje nemrég tovább bővült. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Prima Gálán ugyanis a népművészet kategória jelöltjeként vehette át a térség legjelentősebb díját.

Köllő Judit

Szűcs Imrének az a legfontosabb, hogy alkotásaival örömet szerezzen másoknak

Fotó: Mészáros János

– Végigizgultam a rendezvényt, mivel az utolsók között vehettem át a díjat – mesélte Szűcs Imre fazekasmester, aki hatvan esztendeje végzi töretlen lelkesedéssel szakmáját.

– Megtisztelő, hogy én kaptam ezt a rangos elismerést, nagyon meghatódtam a színpadon állva, hirtelen nem is találtam a szavakat. Kezemben a díjjal elsőként az futott át az agyamon, hogy talán mégsem volt hiábavaló az elmúlt évtizedek munkája – osztotta meg érzéseit hírportálunkkal a népi iparművész. 

Szűcs Imre 1948-ban született Karcagon, és már egészen fiatalon elkötelezte magát a fazekasság mellett. A hagyományőrző keramikus 1963-ban csatlakozott a Népművészeti és Háziipari Szövetkezethez, melynek Budapesten volt a székhelye. A gyakorlati időt a karcagi Kossuth-díjas fazekasmesternél, Kántor Sándornál töltötte, ami a mai napig nagy büszkeséggel tölti el. 

1972-ben nyitotta meg Tiszafüreden saját műhelyét, amiben azóta feleségével közösen dolgozik. Szakmai, művészi tudásának eredménye egyfelől alkotásaiban testesül meg, melyekből egy átfogó válogatás tekinthető meg a Fazekas Gyűjteményes Házban. Másfelől pedig azoknak a népi iparművészeknek a tevékenységében, akik az ő műhelyében sajátították el vagy fejlesztették tovább szakmai ismereteiket. 

Neki köszönhető, hogy ma már élő népművészet van jelen a városban, minekutána felesége és két lánya, továbbá egyik tanítványa is aktív fazekas népi iparművész, így vele együtt jelenleg öt fazekas dolgozik Tiszafüreden. 

– A legfontosabb, hogy az alkotásaimmal örömet szerezzek másoknak – emelte ki a fazekasmester. 

– Gyerekkorom óta agyagozok, ebből kifolyólag más szakmát el sem tudnék képzelni magamnak, pláne, hogy folyamatosan örömömet lelem benne. A sikerélményeket nap mint nap megélem, mert imádom, amit csinálok, és állandóan előre tervezek, hogy minél többet alkothassak. Jelenleg a karácsonyi vásárokra készülök. Így ebben az időszakban már javában a díszek és a meghitt tárgyak készítésével foglalatoskodok a műhelyemben – avatott be Szűcs Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában