Jászkunság

2022.10.31. 06:55

Bírságot hozhat, ha rosszkor száll fel a füst

A téli pihenő előtt ezekben a hetekben még zajlanak az utolsó munkálatok a kertekben. Hogy el lehet-e égetni a keletkezett növényi hulladékot, arról az önkormányzatok rendelkeznek. De mi történik akkor, ha valaki nem tartja be a szabályokat?

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Bár egy törvénymódosítás tavaly év elejétől teljes tilalmat rendelt el az avar-és zöldhulladék égetésére, egy kormányrendelet nyomán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig továbbra is az önkormányzatok rendeletei voltak irányadóak a kérdésben. Mindez a vészhelyzet megszűntével sem változott: a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény 2021. decemberi módosítása értelmében az égetés önkormányzati hatáskörben marad a koronavírus miatti veszélyhelyzet után is.
Mezőtúron a közelmúltban, október elsején módosultak az avarégetés szabályai. 

A kertgondozásból származó zöldhulladék elégetése hétfőtől péntekig délelőtt tíz és este hat óra között, szombaton pedig délelőtt tíztől délután három óráig lehetséges. Vasárnap tilos az avarégetés a városban.

A meghatározott időpontokon kívül tilos az avarégetés, ahogyan akkor sem lehet elégetni a kerti hulladékokat, ha nincsen ilyen rendelete az önkormányzatnak. – Amennyiben valaki nem tartja be a szabályozást, akkor az illető tűzvédelmi bírságra számíthat, melynek mértéke az okozott kár nagyságától függ és a néhány tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendű összeget is elérheti – mondta el érdeklődésünkre a témával kapcsolatban Németh Ádám. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: amennyiben a jogszabály megengedi a tűzgyújtást, akkor azt csak az alapvető szabályok betartásával lehet végezni.

– Mindezek értelmében a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról és legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám. Fontos szempont, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani, illetve mindig tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors tovább terjedésének – sorolta a feltételeket és szabályokat Németh Ádám. Mindezek mellett fontos még, hogy elektromos vezetékek alatt, és azok öt méteres közelségében is tilos a tűzgyújtás.

Nagykörűben is van erre vonatkozó rendelet, annak betartása mellet égethető a településen a kerti hulladék. – Eszerint a kerti hulladék nyílttéri égetése az ünnepnapok, a vasárnapok és a helyi rendezvények napjainak kivételével március 1-től november 30-ig délután kettő és este hat óra között megengedett – tájékoztatott Túri Tibor polgármester. A Tisza-parti településen egyébként működik a központi komposztálás, vannak kijelölt konténerek, ahová be lehet szállítani a kertből származó növényi hulladékot.

Tulajdonképpen megfelelőbb is lenne a zöldhulladék ilyen módon történő felhasználása. A lehullott falevelek, gallyak, ágak, lenyírt fű kezelésére legjobb megoldás a komposztálás, mely során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá. Ezzel a módszerrel ráadásul elkerülhető a légszennyezés is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában