Jászkunság

2022.10.28. 19:55

Bőséges a választék koszorúból, kérdés, mit bír el a pénztárcánk

Közeleg a mindenszentek és a halottak napja. Az elkövetkező időszakban sokan látogatnak ki a temetőkbe szeretteik sírjához, hogy koszorút, virágot vigyenek, illetve mécseseket gyújtsanak. A választék bőséges, sokféle virág, sírdísz között válogathatunk, mindenki ízlése és pénztárcája szerint. A legfontosabb azonban a békés, nyugodt emlékezés.

Kőllő Judit és Rimóczi Ágnes

Bohácsi Zoltán és Pappné Csák Csilla elmondása szerint a középkategóriás, 2000–5000 forintba kerülő koszorúkra van most leginkább kereslet a szolnoki piacon

Fotó: Nagy Balázs

Évente egyszer közösen emlékezünk elhunyt családtagjainkra, barátainkra, ismerőseinkre. A méltó megemlékezés kellékei a mécsesek, a koszorúk és a virágok, valamint manapság „divatosak” a sírdíszek. Az üzletek és piacok már javában árusítják ezeket. A szolnoki vásárcsarnok árusainál többféle mécses kapható. A hagyományos fajta ára igencsak változó: 30 forinttól – mérettől és fedéltől (üveg vagy fém) függően – 2000 forintig terjed. Ezzel szemben a LED-es verzió ára 500–1500 forint között mozog.

Koszorúkból is nagy a választék, jellemzően toboz, vessző, moha és időtálló textil kerül fel rájuk. 

A Bohácsi Bt. munkatársai, Bohácsi Zoltán és Pappné Csák Csilla több száz sírdíszt és koszorút készítenek ebben az időszakban. Elmondásuk szerint leginkább a középkategóriás, a 2000–5000 forint közöttiek a legkelendőbbek. 

– Tavalyhoz képest körülbelül 200–500 forinttal emelkedtek az áraink, természetesen a koszorúk méreteihez igazodva – felelte érdeklődésünkre Pappné Csák Csilla virágkötő.

A koszorúk mellett igencsak népszerűek a hatalmas fejű, borzos krizantémok, amikért az előállítási költségek növekedésével akár száz forinttal is többet kérhetnek szálanként. 

– Folyamatosan járjuk a térség piacait, így pontosan látjuk, milyen mértékű a drágulás. Mi 50–80 forinttal emeltük az árainkat – árulta el a kunhegyesi Faragó Imre krizantémtermesztő. 

– Tavaly általában 250–280 forintba került egy szál, idén viszont csak az önköltség körülbelül 200 forintra jön ki egy szálra lebontva, ugyanis mind a műtrágya, mind pedig a rovarölő szerek jelentősen megdrágultak – magyarázta.

Csak az önköltség körülbelül 200 forintra jön ki egy szálra lebontva

Fokozott jelenlétet biztosít a rendőrség a temetőkben és azok környékénNagy forgalomra számíthatunk a következő napokban a temetőkben és azok környékén, ezért a rendőrség fokozott jelenlétet biztosít a sírkerteknél. Az egyenruhás szervek tagjai idén is bűn- és baleset-megelőzési, valamint tűzvédelmi tanácsokkal látták el a temetőlátogatókat. 

– A megyei rendőr-főkapitányság évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a bűncselekmények és szabálysértések megelőzésére, arra, miként kerülhetjük el, hogy áldozattá váljunk –  hangsúlyozta Vojter-Szabó Zita rendőr alezredes a szolnoki római katolikus temetőben tartott minapi sajtótájékoztatón. 

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője kiemelte: a rendőrök az ünnepek idején folyamatosan ellenőrzik a temetőket és azok környékét, de fontos, hogy mi magunk is tegyünk a biztonságunkért. 

– Soha ne hagyjunk táskát, pénztárcát a síron, ahogyan az autó utasterében se legyenek értékek, amíg a temetőben tartózkodunk. Mindezek azonnal szemet szúrnak a tolvajoknak – magyarázta az alezredes. Dávid Mónika a közlekedésbiztonságra hívta fel a figyelmet. 

A megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának titkára rámutatott: sokan indulnak el otthonról a hosszú hétvégén, így a szokásosnál is intenzívebb lesz a forgalom. 

– Mielőtt autóba ülünk, ellenőrizzük a gumik állapotát. Vezetés közben pedig mindig legyen bekapcsolva a biztonsági öv, és tartsuk a követési távolságot – szögezte le a rendőr őrnagy. Hozzáfűzte: a szabályok azokra is vonatkoznak, akik kerékpárral közlekednek, sötétedés után ügyeljenek a láthatóságra. 

A temetőlátogatások során nagyon fontos a tűzbiztonság is. 

– Körültekintően gyújtsuk meg a mécseseket a temetőben, de legyünk alaposak akkor is, ha otthon gyújtunk gyertyát szeretteinkre emlékezve – ezt már Németh Ádám tűzoltó főtörzsőrmester mondta. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt tanácsolta: elsőként tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak, és csak a tartóban lévő mécsest gyújtsuk meg. 

– Manapság népszerű a hallo­weeni töklámpások készítése. Ha ilyet helyeznénk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében nincs éghető tárgy, gyertya és mécses helyett pedig lehetőség szerint elemes LED-izzót tegyünk a lámpásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában