Jászkunság

2022.10.26. 13:55

Figyeljünk a biztonságunkra is az emlékezések idején

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan látogatnak ki a temetőkbe az elkövetkező napokban. Ezzel kapcsolatban adnak a rendőrök és katasztrófavédelmi szakemberek idén is bűn- és balesetmegelőzési, valamint tűzvédelmi tanácsokat.

Rimóczi Ágnes

Németh Ádám (balra), mellette Vojter-Szabó Zita és Dávid Mónika

Fotó: Nagy Balázs

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a bűncselekmények és szabálysértések megelőzésére, arra, hogyan kerülhetjük el, hogy az áldozattá váljunk. Idén is fontos üzeneteket szeretnénk eljuttatni azokhoz, akik kilátogatnak szeretteik sírjához – hangsúlyozta Vojter-Szabó Zita rendőr alezredes a szerdai sajtótájékoztatón a szolnoki római katolikus temetőben. 

A megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője kiemelte, hogy a rendőrkollégák az ünnepek idején is jelen lesznek a temetőkben, folyamatosan ellenőrzik azok környékét, de fontos, hogy mi magunk is tegyünk a biztonságunkért. 

– Soha ne hagyjunk táskát, pénztárcát a sírok tetején, ahogyan az autó utasterében se legyenek értékek, amíg a temetőben tartózkodunk. Mindezek azonnal szemet szúrnak a tolvajoknak, ne adjunk esélyt nekik – tette hozzá az alezredes.

Dávid Mónika a közlekedésbiztonságra hívta fel a figyelmet a tájékoztatón. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára rámutatott, hogy sokan indulnak el otthonról a négy napos hosszú hétvége idején, amikor a szokásos hétvégénél is intenzívebb lesz a forgalom. 

– Nemcsak a temetők környékén, de az egész megyében több közlekedőre számítunk. Kollégáink a polgárőr kollégákkal közösen fognak járőrözni, fokozott rendőri jelenlétet biztosítunk – emelte ki a rendőr őrnagy, aki hozzátette: autós közlekedésünk során figyeljünk a gumik megfelelőségére, a biztonsági öveket kapcsoljuk be, s tartsuk be a követési távolságot. 

– A szabályokat azok is tartsák be, akik kerékpárral érkeznek, sötétedés után legyen kivilágítva a közlekedési eszköz – tette hozzá.

A temetőlátogatások során nagyon fontos a tűzbiztonság is.

 – Körültekintően gyújtsuk meg a mécseseket a temetőben, de legyünk alaposak akkor is, ha otthon gyújtunk gyertyát szeretteinkre emlékezve – hangsúlyozta Németh Ádám tűzoltó főtörzsőrmester. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kiemelte: elsőként tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak, s csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. 

– Manapság népszerű a halloweeni töklámpások készítése. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen éghető tárgy, gyertya és mécses helyett lehetőség szerint elemes LED izzót tegyünk a lámpásba – tette hozzá a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában