Rendhagyó történelemóra

2022.10.20. 14:14

Egyedi szemszögből közelítették meg ’56 eseményeit a szolnoki előadáson

Emberi sorsokon keresztül igyekeztek minél közelebb hozni a fiatalokhoz az ‘56-os történéseket.

Kovács Berta

Élvezetes előadást hallhattak a diákok dr. Csatári Bencétől

Fotó: Mészáros János

Milyen állapotok uralkodtak hazánkban az ötvenes években, milyenek voltak az akkori társadalmi viszonyok? Mi vezetett végül ahhoz, hogy 1956. október 23-án kirobbanjon a forradalom? Ezekre a kérdésekre világított rá dr. Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos főmunkatársa rendhagyó történelem óráján, melyet csütörtök délelőtt tartott az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban középiskolás tanulóknak.

Dr. Csatári Bence előadásában emberi sorsokon keresztül igyekezett minél közelebb hozni a fiatalokhoz az ‘56-os történéseket, bemutatva az odáig vezető utat, a nevezetes nap történéseit az egyetemisták tüntetésétől kezdve. Felidézte a magyarok hősies küzdelmét a szabadságért, majd a bukást követő brutális megtorlásról is beszélt.

A rendezvényt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezte a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatalával (NEB) együttműködve. Az MCC nyolc éve működik Szolnokon – eddig csak általános iskolásoknak szóló tehetségprogramjukkal foglalkoztak, most viszont kibővült a képzési palettájuk a középiskolásoknak szóló, szintúgy ingyenes programokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában