Alkotások

2022.10.07. 19:55

Hírességekről formált különleges babákkal telt meg a szandaszőlősi könyvtár

Különleges japán technikával készült figurákat állított ki a napokban a szandaszőlősi könyvtár. Az intézmény vitrinjében Serena Williams teniszező, II. Erzsébet brit királynő és Hercule Poirot magándetektív amigurumi-alakjai fogadják a látogatókat.

Hartai Gergely

Különleges technikával készültek a világhírű személyiségeket megformáló babák

Fotó: Mészáros János

– Ezen a héten tartjuk az Országos Könyvtári Napok helyi programjait a szandaszőlősi művelődési házban. Az idei esztendő különleges évforduló, hiszen 70 évesek a megyei könyvtárak. Intézményünk programjainak ezúttal az esélyegyenlőség a mottója – ismertette az egyhetes rendezvénysorozat hátterét Vallóné Mátyás Krisztina.

A Szandaszőlősi Fiókkönyvtár munkatársa elmondta, e program keretében lányának nem mindennapi alkotásai, úgynevezett amigurumi-figurái is helyet kaptak a vitrinekben. A közismert alakok között felsejlik egyebek mellett II. Erzsébet brit királynő, Serena Williams amerikai teniszező, Marie Curie lengyel fizikus és kémikus, valamint Hercule Poirot belga magándetektív, Agatha Christie angol krimiíró műveinek főhőse.

Az egyedi kézimunkák elkészítésének kulisszáiba már az alkotó, Valló Nella avatta be hírportálunkat.

– Ezt a technikát amiguruminak nevezik, ami egy japán horgolási, illetve kötési technika, mely 2003 óta vonzza rajongóit. Maga a szó egyébként horgolt, kötött játékot jelent. Az amigurumik leginkább pamutfonalból készülnek, bár készítettem már „nem amigurumi kompatibilis fonalból” is figurát – taglalta a hölgy, aki arról is beszámolt, miért hírességek alakjait mintázza meg a „bábukon”.

Azt hiszem, a leginkább az inspirál, hogy olyan személyeket és karaktereket készítsek el, akik hozzátettek valamit a történelem alakulásához vagy kedvesek számomra.

– Itt van például a kedvenc sportolóm, Serena Williams, aki huszonháromszoros Grand Slam-győztes egyesben és négyszeres olimpiai aranyérmes. Sajnos szeptember 22-én visszavonult. Pályafutása során harcolt a faji, nemi és a testről kialakított kép sztereotípiái ellen – folytatta, majd a többi figurájáról is szót ejtett.

– A könyvmolyoknak nem kell bemutatni Agatha Christie angol krimiíró műveinek belga származású magándetektívjét, Hercule Poirot-t. Fiktív karakter, mégis rengetegen szeretik. Én azt tanultam tőle, hogy figyeljünk a részletekre, és újszerű megközelítéseket alkalmazzunk – tette hozzá az alkotó.

– Azt tanácsolom azoknak, akik az amigurumizást fontolgatják, hogy ne féljenek belevágni! Számos videó- és oktatóanyag található meg az interneten, ezenkívül pedig nincs szükségünk másra, csak egy tűre, fonalra és egy kis szabadidőre – összegezte Valló Nella.

A balett királynőjét is „őrzi” a könyvtár tárlója 

Az intézmény üvegvitrinjében Misty Copeland amigurumi alakjával is találkozhatunk. Mint megtudtuk, a világhírű balett-táncos az amerikai balettszínház művésze, 2015. június 30-án ő lett az első afro-amerikai nő, akit a színház 75 éves története során főtáncossá léptettek elő. Ma ő a világ egyik legnépszerűbb balerinája. Két önéletrajzi könyve jelent meg, és ő volt a Ballerina’s Tale (Egy balerina története) című dokumentumfilm főszereplője. A Time magazin 2015-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta, helyet kapott Barack Obama volt amerikai elnök fitnesz-, sport-, és táplálkozási tanácsadó testületében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában