Felhívás

2022.10.27. 12:21

Kóbor ebek befogásában kérik a lakosok segítségét Jánoshidán

Az önkormányzat közösségi oldalán tájékoztatta a lakosságot.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Gondot okoznak az utcákon kószáló ebek Jánoshidán. A hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban lehet a településen kóborló kutyákkal találkozni. 

A helyzetet súlyosbítja a kutyák őszi szaporodási időszaka, mert ez szökésre ösztönzi az állatokat.

Az önkormányzat a község közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a problémára, és tájékoztatták a lakosokat, hogy mit kell tenni, ha gazdátlan kutyákat észlelnek faluban.

Ezt először az önkormányzat illetékesei felé kell jelezni. Mivel az önkormányzattal szerződésben álló kutyabefogó közel száz településen látja el feladatát, így nem tud egy-egy állatért órákon belül kijönni. Ezért kérik, ha a lakosnak lehetősége van – természetesen csak akkor, ha az állat nem jelent veszélyt – fogja meg a kutyát, zárja be, amíg nem jön érte a befogó. 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy közterületen ne etessék a kóbor kutyákat, mert ez nem oldja meg a problémát, csak tovább súlyosbítja. Nehezíti a befogást és a kihelyezett táplálék a faluba csábítja a négylábúakat.

– Másik gyakori probléma, ha a kóborló, sok esetben veszélyt jelentő eb gazdája ismert. Ebben az esetben nem az önkormányzat, hanem a rendőrség az illetékes hatóság. Javasolják, hogy először próbáljanak meg az állat tulajdonosával beszélni, hogy tartsa birtokon belül az állatot. Ha ez nem vezet eredményre, a Jászberényi Rendőrkapitányságon tehetnek feljelentést, melyhez a rövid ügyleírás mellett fotót is kell csatolni a kutyáról – tájékoztatott az önkormányzat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában