Lime

2022.10.10. 13:55

Télen is a szolnokiak rendelkezésére állnak majd az e-rollerek

Az e-rollereket üzemeltető szerint a Lime-járművek tekintetében a szolnokiak közlekedési kultúrája a fővárosban és más vidéki nagyvárosokban tapasztaltak felett jár. Irmai Krisztián, a Lime Technology Kft. ügyvezető-helyettese hírportálunknak elmondta: nemhogy ősszel, de még télen sem tervezik elraktározni az e-rollereket, azokat a hidegebb évszakokban is használhatják a 18 év feletti, megfelelő KRESZ-tudással rendelkezők.

Mészáros Géza

Irmai Krisztián elmondása szerint az igénylők átlagosan 8-10 percre bérlik a rollereket Fotó: Nagy Balázs

A jászkunsági megyeszékhelyen idén június közepén vezette be az e-rollerszolgáltatást az üzemeltető. A fogadtatás kezdetekben nagyon szélsőséges volt, a közösségi oldalakon egyesek nagyon örültek a Lime-ok megjelenésének, mások kifejezetten karcos kritikákkal illették a jöttét. Utóbbiak épp az üzemeltető által a szolnokiak közlekedési kultúráját dicsérő jelzők ellenpárjaival bírálták az e-rollereket használók azon csoportját, akik eleinte úton-útfélen, járdán keresztbe, bokrok mélyén hagyták hátra a bérelhető kétkerekűeket.

Minden újdonságot szokni kell

– szólaltattuk meg Irmai Krisztiánt, aki a szolnoki Lime-ok elmúlt öt hónapban történt használatának eredményeit összegezte.

– Örömteli, hogy nagyon rövid időn belül elfogadott közlekedési eszközzé lett a városban az e-roller. Akik kipróbálták, azok a későbbiekben rendszeresen használatba is vették, tehát hasznosnak tartották. Azt szűrtük le, hogy az igénylők átlagosan 8–10 percre bérlik a rollereket, és főleg a tömegközlekedési csomópontok, a buszmegállók és a vasútállomás környékén használják azokat. E területeken kívül frekventált útvonalaknak számítanak a belváros és a Tiszaliget, de vannak további városrészek, ahol eddig sűrűbben gurultak a Lime-ok.

Szolnokon a flotta kétszázötven darabból áll, és nem tapasztaltunk szándékos rongálást rajtuk. Úgy tűnik, hogy a helyiek és a városban ezzel közlekedő vendégek az alapcéllal használják a járműveket, és nem tesznek bennük különösebb kárt

– foglalta össze tapasztalataikat a Lime Technology Kft. ügyvezető-helyettese.

A Lime-okat egyébiránt bárki használhatja, aki elmúlt 18 éves, általánosságban ismeri a KRESZ-szabályokat, és tud kétkerekűzni. Továbbá, letölti a Google Playről vagy az Apple Store-ból a Lime alkalmazást, a bankkártyája regisztrálása után pedig máris használhatja a rollereket. A roller QR-kódjának beolvasása után lehet elindulni, fizetni a fuvar végén, szintén az appon keresztül kell. Fontos, hogy a közlekedés többi szereplőjét nem zavarva úgy kell parkolni az e-rollereket, hogy legalább másfél métert szabadon kell hagyni a gyalogos- és járműforgalom többi szereplőjének. Ha az elektromos meghajtású járműveket a használója kevésbé frekventált helyen parkolja le, vagy ha annak lemerül az akkumulátora, azokat az üzemeltető egyik alvállalkozója begyűjti, feltölti azokat, és újra kihelyezi őket a kijelölt, forgalmasabb zónákba.

– Ha a Lime elektromos töltöttségi szintje alacsony tartományba érkezik, a felhasználó üzenetet kap az applikációban, hogy az útja hamarosan véget ér. Ekkor az eszközön lévő utolsó csík villogni kezd, és a teljesítménye is csökken. Körülbelül 300–500 méter tehető még meg így, utána le fog állni a roller – hangsúlyozza Irmai Krisztián. 

A Lime Technology Kft. ügyvezető-helyettese a közlekedési szabályokra vonatkozóan megjegyezte: az elektromos rollerekre külön nem tér ki a KRESZ, egyelőre sporteszköznek minősülnek. 

Ajánlatos úgy használni, mintha bicikli lenne, ezért elsősorban a kerékpársávban érdemes vele közlekedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában