Jászkunság

2022.10.27. 06:55

Nyakába vette az országot, minden egyes településre elteker

Több ezer kilométert tekert már biciklijével a heves megyei Sinkovicz Attiláné. A kerékpározás szeretete egészen gyermekkoráig nyúlik vissza, családjával szinte egész Európát körbekarikázták. Legutóbb azt tűzte ki célul, hogy Magyarország minden településén megfordul majd, nemrégiben Besenyszög térségét járta körbe.

P. Pusztai Nóra

Sinkovitz Attiláné nem ritka, hogy egy nap több mint száz kilométert kerékpározik

Forrás: Beküldött fotó

Kerékpárral rója a kilométereket Sinkovitz Attiláné. Katalin bár egyszerű embernek vallja magát, ahogy egyre több helyen jár szembesül azzal, hogy nem hétköznapi, amire vállalkozott. 

Tervei szerint Magyarország összes települését biciklivel látogatja meg, a közel négyezerből már négyszáz neve sorakozik úti naplójában.

– Mióta az eszemet tudom, mindig szerettem biciklizni, gyakorlatilag egy-két óra alatt tanultam meg az alapokat – tekintett vissza gyermekkorára a beszélgetésünk elején.
Elmondása szerint a kerékpározás az élete része maradt, még akkor is, amikor megszülettek a gyermekei. Próbáltak egyre messzebbre és messzebbre eljutni.

– Először csak a közeli kis faluba tekertünk, majd mikor már nagyobbak lettek, kerékpárral bejártuk egész Európát – mesélte.

Időközben a gyerekei felnőttek, családot alapítottak, így ismét zömében egyedül szeli a kilométereket, azért időnként nagyobb unokái csatlakoznak hozzá.

– Fontos, hogy mozogjak, pár évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy kerékpárral bejárjam Magyarország minden települését. A szüleim mindig arra tanítottak, hogy legyenek céljaim és ha azokat kitűzöm, akkor valósítsam is meg. Ők nem ismertek lehetetlent, én is ezzel a szemlélettel élek, így belevágtam – utalt az eredeti ötletre.

Minél többet teker, annál inkább érzi magában a lendületet.

– Nem az van bennem, hogy elfáradok, hanem feltölt és energiát ad a kerékpározás, egyszerűen nem lehet abbahagyni. Azok az emberek, akikkel találkozom többnyire kedvesen és pozitívan fogadnak, ez is visz előre – mondta a motivációról.

A szülésznőként dolgozó Katalin rövidebb-hosszabb túrákat tervez, otthonról indulva tervezi meg az útvonalat.

– Van az egésznek egy „küldetés” jellege: talán mozgásra serkentem az embereket, hogy a szabadba menjenek és ha csak egy követ, már megérte – tette hozzá.

Időnként dombos vidékre vágyik, akkor hevesi lakóhelyéről észak felé indul, a napokban Szolnok környékén kerekezett. A besenyszögi Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban Danyi Gyuláné, az intézmény vezetője örömmel fogadta.

– Szolnokról átmentem Besenyszögre, onnan Tiszasülyre, Nagykörűbe majd Csataszögre. Mindenhova viszem az útinaplómat. Helybelieket kérek, hogy írjanak bele néhány sort, esetleg pecsételjenek, így tudom nyomon követni merre jártam. Meg persze van egy térképem és egy listám is a településekről – részletezte a mikéntet.

Nem ritka, hogy egy nap több mint száz kilométert kerékpározik, városi biciklijéhez ragaszkodik, igyekszik a kevésbé forgalmas utakat választani.

– Tekertem erdőben, szőlőtőkék között, gáton, számtalan különleges helyen jártam már. Egy erdei településen például összesen öt család élt, élmény volt bepillantani az életükbe – számolt be útjairól.

Amennyiben lehetősége van rá, a kerékpárutat választja, de a főutak mentén is teker, ha szükséges. Úgy vallja, jól kijön az autósokkal, magabiztosan szeli a kilométereket. Választott hobbijának kihívásait szépségként éli meg.

Nem versenyzik az idővel

– Ha olyan terepen megyek, ahol nem tudok feltekerni, akkor leszállok és gyalogolok, nem versenyzem sem az idővel, sem a távolsággal, örömmel teszem, amit teszek – mondta határozottan Sinkovicz Attiláné.

A választott távolságtól függően készíti össze csomagját.

– Az egynapos utakra elég a hátizsák, amibe inni- és ennivalót, gyümölcsöt, szőlőcukrot, csokit és ropit pakolok. A mélyén egy dzseki is mindig kap helyet. Ha hosszabb távot jelölök ki magamnak, akkor a kerékpáros táskában lapul például hálózsák is – részletezte a poggyászról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában