Átadás / Galériával

2022.10.26. 17:25

Több mint 120 millió forintból fejlesztette a Mikes-tó környékét Abony

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán az abonyi Mikes-tó mentén kiépült futókört és a környező szabadidős létesítményeket. A beruházással azt a célt tűzte ki maga elé a város, hogy igazi szabadidős centrummá varázsolják a település emblematikus színterét.

Hartai Gergely

Fotó: Nagy Balázs

A helyszínen tartott avatóünnepségen Pető Zsolt polgármester arról beszélt, hogy a népszerű tó története 2010-ben kezdődött.

– Akkor belvizes időket éltünk, a tó a belvízvédelmi rendszer részeként épült ki, átadására egy évvel később került sor. Végül 197 millió forintból alakították ki a tavat, és helyezték el az utcabútorait. A sétány és a közvilágítási rendszer szintén ekkor épült ki – taglalta a városvezető.

Miután hozzátette, a festői zöldövezetet azóta is örömmel használják az abonyiak. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy továbbfejleszti a térséget, és olyan élményelemeket építenek, amelyek idevonzzák a helyi közösséget.

– A tófejlesztés több lépésben valósult meg. Nyolcvan millió forintból telepítettük az 1005 méteres futókörünket. A kormány ugyanakkor 37 millió forint vissza nem térítendő támogatást is biztosított egy kerékpáros ügyességi pálya kialakítására, valamint egy kültéri edzőterem és játszótér megépítésére. A most átadandó fejlesztések teljes költsége mintegy 121 millió 970 ezer forintot tesz ki, melynek önkormányzati önereje 49 millió forint – vázolta a számokat Pető Zsolt.

Ezt követően Földi László, Cegléd és térségének országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. A honatya rámutatott: az elmúlt időszakban számos jelentős sportfejlesztés valósult meg Abonyban, melyek között méltán említhető a mostani is.

– Azt kívánom valamennyi lakónak, hogy használják egészséggel az újjávarázsolt helyszínt, és annak szabadidős eszközeit. Reménykedem, hogy sok fiatal látogat majd el ide – zárta szavait.

– Nagy öröm számomra, hogy átadhatjuk a futókört és a bringaparkot, ahogyan az is örömteli, hogy vannak olyan városvezetések, amelyek élnek a pályázataink adta lehetőségekkel. Hiszen ezek mind azt szolgálják, hogy az emberek egészségesebben éljenek – vette át a szót a rendezvényen a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

Révész Máriusz beszédében hangsúlyozta, az elmúlt hetekben jelent meg egy kutatás arról, hogy mennyit mozog a magyar lakosság.

Az eredmények megdöbbentőek voltak: az emberek 59 százaléka ugyanis egyáltalán nem végez testmozgást. Ha pedig hozzávesszük azokat is, akik nagyon keveset mozognak, akkor ez a szám eléri a 74 százalékot.

– A statisztikák szerint Magyarországon a halálesetek 9 százaléka a mozgáshiányos életmódra vezethető vissza. Ez azt jelenti, hogy hazánkban évente mintegy 12 ezren halnak meg emiatt. Ezen változtatni kell. A sportos életmód terén a gyerekek különösen fontosak számunkra – összegzett mondandója végén a politikus.

A hivatalos programot csoportos élményfutás és sportbemutatók zárták.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában