Galériával

2022.11.13. 19:55

A magyarság összetartozását hirdeti Jásztelek világhírűvé vált harangja

A hazaszeretet és összefogás, a hit, remény és csoda szimbólumává vált a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna ellopott harangja, ami huszonegy év után a tengerentúlról kalandos úton került haza. Vasárnap, a Szent Márton-napi szentmisén a harang újra megszólalt, imára és ünnepre hívta a falu hívő közösségét, hogy hálát adjanak a csodáért. Az eseményen az önkormányzat díszpolgári címet adományozott az Amerikában élő Horváthné Boros Mártának, aki a közösségi oldalon bukkant rá a szakrális eszközre és minden szálat megmozgatott annak érdekében, hogy az visszakerüljön a településre.

Illés Anita

Virágokkal, borostyánnal feldíszített állványon csodálhatták meg a hívők a falu világhírűvé vált harangját

Fotó: Pesti József

Virágokkal, borostyánnal feldíszített állványon csodálhatták meg a hívők a falu világhírűvé vált harangját vasárnap a Szent Márton római katolikus templomban. A Havas Boldogasszony kápolna lelkének hangja elvarázsolta a jelenlévőket, akik hálát adtak a 2001-ben ellopott harang hazatéréséért. Szent Márton püspök, a jászteleki templom védőszentjének tiszteletére Ivancsó István plébános celebrált szentmisét.

– Sötétség van a világban, ezért nagy szükség van olyan emberekre, akik a szeretet fényével ragyogják be az életünket. A szentmisében azért könyörgünk, hogy mi magunk is váljunk ilyen emberekké. Életünk legfontosabb pillanata az, amikor kitárjuk szívünket és beengedjük Isten szeretetét, ami a legnehezebb helyzetekben is segít – mutatott rá Ivancsó István atya, aki azt is hangsúlyozta, hogy hitben megerősödve kell építeni a szeretet civilizációját.

A Szent Márton napi ünnepi szentmisén a résztvevők közösen örvendtek a több ezer kilométert megjárt, Amerikából hazatért ereklyének.

Ahogy Ivanics Balázs, a jászteleki egyházközség világi elnöke fogalmazott, a harang a jászteleki emberek és a világban élő magyarok összetartozását hirdeti.  

– A mai kornak az az egyik legnagyobb hibája, hogy az emberekhez nem jut el a harangszó – kezdte a köszöntők sorát Pócs János. A Jászság országgyűlési képviselője kiemelte: a rohanó világban az értékrend megváltozott.

– Amit a boltokban meg lehet venni, annak ára van. Értéke annak van, amit a jó Istentől kaptunk. Ilyen az életünk, a családunk és a hitünk – hangsúlyozta a honatya. Az esemény vendége volt Juhász Hajnalka, a KDNP alelnöke, országgyűlési képviselője is.

– Apró csodák igenis vannak, amelyek arra emlékeztetnek, hogy a jó Isten ott van velünk a felemelő pillanatokban és életünk nehéz perceiben is. A harang Seattle-től Jásztelekig tartó útja a csoda, a remény, a hit, a hazaszeretet találkozása – mondta ünnepi beszédében a kereszténydemokrata politikus.

Szólt többek között a templomok felújításának fontosságáról, a kereszténység nemzetmegtartó erejéről is. Borbás Zoltán a megyei közgyűlés alelnöke szerint a jászteleki harang arra is emlékeztet, hogy példás összefogással, akarattal, hittel és a gondviselő Istennel karöltve a lehetetlen is lehetséges. A köszöntők sorát Tóth Nóra polgármester zárta, aki az önkormányzat nevében elismeréseket adott át azoknak, akik lelkiismeretes munkájukkal segítették, hogy az elveszettnek hitt harang hazakerült. Az ünnepi gondolatok után Ivancsó István plébános megáldotta az 1937-ben öntött szakrális tárgyat.  

Amerikába került a díszpolgári cím  

Díszoklevélben részesült: Simon Péter rendőrzászlós, a Jászberényi Rendőrkapitányság nyomozója; a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztálya; Lance Rollins az FBI különleges ügynöke; Dr. Bajnok Lívia az Építési és Beruházási Minisztérium Műtárgyfelügyeleti Főosztályának munkatársa; Turóczi Lászlóné a jászteleki egyházközség tagja.

Az önkormányzat első alkalommal adományozott díszpolgári címét az Amerikában élő Horváthné Boros Márta kapta, aki az egyik közösségi oldalon felfigyelt a magyar írással díszített harangra és minden lehetséges szálat megmozgatott annak érdekében, hogy a különleges érték visszakerüljön Jásztelekre. Horváthé Boros Márta online kapcsolódott az ünnepséghez, örömmel és meghatottan fogadta az elismerést. A jászteleki dalkör énekkel köszöntötte a falu első díszpolgárát.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában